АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ПОЛИТИКО": СЕДЕМ ДЪРЖАВИ СА ПРОТИВ ВЛИЗАНЕТО НА УКРАЙНА В НАТО

Седем държави - членки на НАТО, са против поканата към Украйна да се присъедини към алианса
24.10.2024 / 13:52

Седем държави - членки на НАТО, са против поканата към Украйна да се присъедини към алианса. Това пише Politico, като се позовава на източници от Вашингтон и военно-политическия блок.

Германия и САЩ са сред най-големите държави, които бавно реагират на призива на Зеленски за незабавна покана към страната да се присъедини към НАТО, твърдят източниците на изданието. Там се опасяват, че ще бъдат въвлечени във война с Русия.

Унгария и Словакия също се противопоставят. Техните настоящи лидери заемат като цяло прокремълска позиция. Унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира средствата на ЕС за въоръжаване на Украйна. От своя страна словашкият президент Роберт Фицо предупреди по-рано този месец, че присъединяването на Украйна към НАТО „ще бъде добра основа за трета световна война“ и обеща, че „никога няма да се съгласи“ с него.

Служител на НАТО заяви пред изданието, че Белгия, Словения и Испания също се противопоставят на поканата на Украйна за членство в блока. Те обаче „се крият зад гърба на САЩ и Германия“.

Втори събеседник заяви, че тези страни „подкрепят идеята абстрактно, но щом тя се доближи до материализиране“, ще започнат да ѝ се противопоставят по-публично. Това ги поставя в противоречие например с балтийските държави и Полша, които са много ентусиазирани от идеята за покана на Украйна в НАТО.

В същото време официалните лица, които разговаряха с „Политико“, се опитаха да подчертаят, че нито САЩ, нито Германия изключват възможността Украйна да се присъедини към алианса. Позицията на администрацията на Байдън отдавна е, че членството в НАТО ще се осъществи след края на войната, но в нея не са очертани срокове.

OFFNews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев