АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: КИЕВСКИТЕ ТЕРОРИСТИ ВКЛЮЧИХА ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ООН В САЙТА „МИРОТВОРЕЦ“

Антонио Гутериш
24.10.2024 / 13:56

Включването на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в базата данни на украинския сайт „Миротворец“ потвърждава, че европейските страни, които си затворят очите за съществуването на този сайт, са насочили дейността на екстремистите срещу себе си. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Киевските терористи включиха генералния секретар на ООН в базата данни „Миротворец“. в същата тази, която е списък с предполагаеми жертви или, както се казва, списък за убити. Напомням, в същата тази, която е списък на набелязаните жертви или, както се казва още, списък за унищожение (hit list). Англосаксонците, които все още поддържат този сайт на своите сървъри, са отгледали още една терористична клетка, която започна да поглъща собствените им протежета. Напомням, че Гутериш е португалец по произход, свято предан на заветите на НАТО“, написа Мария Захарова в канала си в Telegram.

Скандалният сайт "Миротворец" е създаден през 2014 г. Неговата цел е да установи и публикува личните данни на всички, за които се твърди, че заплашват националната сигурност на Украйна, посочва ТАСС. През последните години в черния списък на "Миротворец" бяха включени личните данни на журналисти, артисти или политици, които са посетили Крим, Донбас или по друга причина са предизвикали негативна оценка от авторите на сайта. Интернет ресурсът няма официален статут, но на практика украинските граничари отказват да допуснат в страната лица от списъка „Миротворец“, добавя агенцията.

След убийството на журналиста Олеся Бузина и политика Олег Калашников, чиито лични данни, включително адреси, бяха публикувани в този ресурс малко преди престъпленията, беше образувано наказателно дело срещу сътрудниците на сайта. Поради изискванията на ЕС проектът беше затворен за известно време. Но скоро „Миротворец“ възобнови работа, въпреки многобройните протести. Медиите сочат за инициатор на създаването на сайта „Миротворец” бившия депутат от Върховната рада Антон Герашченко, който сега заема поста заместник-министър на вътрешните работи на Украйна. В Руската федерация по решение на съда достъпът до сайта е блокиран.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев