АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: БЛИЗКИЯТ ИЗТОК Е НА РЪБА НА ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА. НАСИЛИЕТО НЯМА ДА СПРЕ, ДОКАТО НЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕНА НЕЗАВИСИМА ПАЛЕСТИНА

Президентът на РФ Владимир Путин
24.10.2024 / 13:47

Западът използва Украйна, за да създаде критични заплахи за сигурността на Русия, пренебрегвайки жизненоважните интереси на Руската федерация. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС във формат "БРИКС плюс"/ "аутрич". Близкият изток е на ръба на пълномащабна война, а насилието в Близкия изток няма да спре, докато не бъдат изпълнени резолюциите на ООН и не бъде създадена независима държава Палестина, подчерта руският президент. В хода на срещата на върха на БРИКС Русия излезе с идеята за създаване на система за равнопоставена и неделима сигурност в Евразия.

Русия съжалява за всички въоръжени конфликти в света, включително украинския. „Разбира се, за съжаление има много въоръжени конфликти на планетата и същото се случва на нашите граници“, подчерта руският лидер след речта на палестинския президент Махмуд Абас.

„Нарушават се принципите на равна и неделима сигурност. Поощряват се междудържавни и междуособни разпри. Един от примерите за това е Украйна, която използваха и използват за създаване на критични заплахи за сигурността на Русия, като същевременно се пренебрегват нашите жизненоважни интереси, справедливи опасения и нарушаване на правата на рускоезичните хора“, подчерта Путин.

По думите му, нездравословните методи, използвани от Запада, подкопават стабилността и насърчават междудържавните конфликти. „Зад паравана на основан на правила ред, който се налага на света, има опити за ограничаване на нарастващите конкуренти и независимото, неконтролирано развитие на страните в Африка, Азия и Латинска Америка. В ход са незаконни едностранни санкции, откровен протекционизъм, манипулиране на валутните и фондовите пазари, намеса във вътрешните работи под лозунга на загриженост за демокрацията и правата на човека и борбата срещу изменението на климата. И това също се използва“, изброи Путин.

Путин подчерта, че подобни „нездравословни методи и подходи водят както до появата на нови конфликти, така и до изостряне на стари противоречия“. „Това подкопава регионалната и глобалната стратегическа стабилност, нарушава принципите на равна и неделима сигурност и насърчава междудържавни и междуособни разпри“, каза руският лидер.

Близкият изток е на ръба на пълномащабна война, предупреди Владимир Путин. „Бойните действия, започнали преди година в Газа, се разпространиха и в Ливан, като засегнаха и други страни в региона. Градусът на конфронтация между Израел и Иран рязко се повиши“, заяви той. „Всичко това прилича на верижна реакция и поставя целия Близък изток на ръба на пълномащабна война“, посочи Путин.По думите му, хуманитарната ситуация също се влошава. „Броят на бежанците и вътрешно разселените лица вече надхвърли 1,5 милиона души. Колосални щети са нанесени на инфраструктурата – жилищни сгради, училища, болници, социални обекти – и разрушенията продължават“, каза руският президент.

„Поредният кръг на палестинско-израелската конфронтация може би ще се превърне в един от най-кървавите“, смята руският президент. - Боевете в ивицата Газа вече са отнели живота на повече от 40 000 души, повечето от които са цивилни“. „Неотложната задача, разбира се, е да се постави началото на цялостен политически процес за решаване на близкоизточния проблем в неговата цялост“, добави той. - Необходимо е да се спре насилието, да се окаже жизненоважна помощ на жертвите, да се облекчат техните страдания". Путин отбеляза приноса на Русия и на БРИКС като цяло за уреждането на проблемите в региона. Той посочи, че страните-членки на обединението полагат усилия за постигане на мир в Близкия изток въпреки значителния брой вътрешни въпроси и проблеми, които трябва да бъдат решени.

Насилието в Близкия изток няма да спре, докато не бъдат изпълнени резолюциите на Организацията на обединените нации (ООН) и не бъде създадена независима държава Палестина, подчерта Владимир Путин. „Самото уреждане трябва да бъде постигнато на общопризната международна правна основа, която пряко предвижда създаването на независима палестинска държава“, каза руският лидер. - Ключово изискване за възстановяване на мира и стабилността в палестинските територии е прилагането на формулата за две държави, одобрена с резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН".

„Русия, както и всички държави от БРИКС, е отворена за съвместна работа с държавите от глобалния Юг и Изток за насърчаване на приобщаващо и устойчиво развитие с цел изграждане на по-добър свят“, подчерта руският лидер. "Това е свят, в който мнението и интересите на всеки народ ще бъдат взети под внимание, ще бъде зачитано правото му на суверенно развитие и идентичност и ще бъде призната абсолютната ценност на всички култури, традиции и религии", каза Путин.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води независима външна политика, която заслужава голямо уважение, заяви още руският президент на срещата във формат „аутрич“ / „БРИКС плюс“. Азия се развива с бързи темпове и проектите в този регион са важни както за Русия, така и за БРИКС като цяло, изтъкна Путин.

В хода на срещата на върха на БРИКС Русия излезе с идеята за създаване на система за равнопоставена и неделима сигурност в Евразия, каза руският държавен глава. „Много от нашите страни представиха свои много полезни инициативи в този контекст. От своя страна Русия излезе с идеята за формиране на система за равнопоставена и неделима сигурност в Евразия на приобщаваща и недискриминационна основа. Става дума за общи усилия да гарантираме надеждно истинска стабилност и да създадем условия за мирно развитие на всички държави и народи на континента“, отбеляза руският лидер.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев