АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ЙОТОВА: ДЪРЖАВАТА Е ПОСТАВЕНА НА РЪБА НА ПОЛИТИЧЕСКА И КОНСТИТУЦИОННА КРИЗА

Вицепрезидентът Илияна Йотова
02.04.2024 / 15:16

Надяваме се кандидатът за министър-председател Димитър Главчев да се вмести в седемдневния срок. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Нямаме никакъв поглед върху неговата работа и неговите разговори с потенциални министри, но се надявам той да успее", добави тя.

Илияна Йотова заяви, че няма информация дали Главчев се допитва до държавния глава за назначаването на служебните министри, но не вярва да има подобни консултации.

"Президентът беше ясен, че няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет и няма как да носи тази отговорност. Това искаха народните представители - президентът да няма никакъв поглед върху служебната власт, независимо, че очевидно има проблем с разделението на властите. Ние спазваме буквата на закона такава, каквато е тя", категорична беше вицепрезидентът Йотова.

"Никога до този момент през този труден за България преход няма такова посегателство върху Конституцията. България е изправена на ръба не само на политическа, но и на конституционна криза. Ще припомня и думите на великия Гиньо Ганев, който казваше, че Конституцията не е пясък, за да носи отпечатък на който и да било политик, било то и голям реформатор", каза още вицепрезидентът.

Запитана какво са щели да правят в президентството, ако всички потенциални фигури за служебен премиер откажат да поемат поста, Йотова беше лаконична: "Вероятно щяхме да се обърнем към Христо Иванов."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев