АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕРИ НАЙДЕНОВ ЗА "ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА" НА ДЖОН МИЪРШАЙМЪР

Валери Найденов Снимка: Ани Петрова
02.04.2024 / 15:23

Книгата отхвърля водещата идеология на американската външна политика в годините, когато свърши Студената война и САЩ се превърна в нещо като хегемон на света, тогава идеологията на прогресивния либерализъм се наложи във външната им политика.

Това каза пред БНР журналистът Валери Найденов, който представи книгата "Голямата заблуда" на Джон Миършаймър:

"Авторът твърди и аргументира, че прогресивизмът е коренният проблем на външната политика на САЩ, тъй като той налага едно месианство - нещо като рефлекс на кръстоносните походи - да се налагат насила ценности в целия свят. Да се преправя светът".

По думите на Найденов България в момента е от "посрещащата страна на тази политика и сме отворени за тези ценности" и затова е добре да бъде прочетена "Голямата заблуда".

"Ако Миършаймър беше българин и пишеше тези идеи, щеше да бъде обявен за агент на Путин, четирихилядник и т.н. ... Той твърди, че либералната хегемония на САЩ води към много войни и пълен провал", коментира журналистът.

Джон Дж. Миършаймър е американски политолог и професор, който е определян за най-влиятелният съвременен представител на школата на реалистите в сферата на геополитиката. Преподава в Чикагския университет от 1984 г. и е автор на множество статии и книги.

Най-известен е с теорията си за офанзивния реализъм, според която отношенията между Великите сили се диктуват от рационалното им желание да постигнат регионална хегемония. Според проф. Миършаймър за една силна държава най-важното нещо не е идеологията, а сигурността и тя прави всичко възможно – в една изначално анархична международна система – да се сдобие с колкото се може повече политическа, икономическа и военна мощ, независимо каква е формата на управление – демокрация или автокрация.

Джон Миършаймър от десетилетия твърди, че ако Китай продължава да се развива с бързи темпове, то конфликтът със САЩ е неизбежен, тъй като Поднебесната става все по-пряк конкурент на хегемонията на Съединените щати.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев