АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПОРЕД ДЕНКОВ ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ Е... ПРЕГОВОРИ

Денков
20.03.2024 / 10:56

Според премиера в оставка, Денков, в този момент има един единствен начин да се излезе от политическата ситуацията и това е преговорите за правителство да продължат в следващите 5 дни.

Пред bTV той изказа лично мнение, че няма друга управленска конфигурация за управление извън ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС, но и допълни, че коалицията никога не са се молили на ГЕРБ.

"Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Винаги съм казвал, че имам доверие на Мария Габриел. Винаги съм казвал това. Вчера тя направи нещо, което не трябваше да се прави. Така не се прави в нито една нормална цивилизована държава. Защо го направи – нека тя обясни. Ако е готова - да се върне на преговорите, да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", отбеляза той.

По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ, но това била единствената възможност, която можела да ни изкара позитивно от настоящата ситуация.

Николай Денков обаче каза, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие било изпратено в Народното събрание, а другото за президента.

"Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: "Това няма да стане, това няма да съм аз", каза той.

Премиерът в оставка смята, че Бойко Борисов и Делян Пеевски стоят зад решението Мария Габриел да предложи на президента списъка с министри, за които няма одобрението от тяхна страна.

"Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно от ситуацията – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение. През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези преговори и сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация на преговорния си екип", каза още Николай Денков.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев