АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО С УЧАСТИЕТО НА 50 ОБЩИНИ

Лидия Димитрова и Ивелина Илиева /на първия ред/ заедно с участниците в националната среща. Снимка: НСОРБ
19.03.2024 / 12:28

Промените в професионалното образование и финансирането на реформите в него, изпълнението на проектите по Програмите за образование, ранното детско развитие, задържането на децата и учениците в училище, критериите за оценка на качеството на образованието и навлизането на изкуствения интелект бяха част от темите на Десетата юбилейна национална среща на общинските експерти в образованието, съобщи Лидия Димитрова, зам.-председател на Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания. Тя и ст. експерт Ивелина Илиева от образователната дирекция представиха Община Сливен в престижния двудневен форум на НСОРБ и НСОРБ – Актив. Той се проведе в края на миналата седмица в община Павел баня с участието на зам.- министъра на образованието Емилия Лазарова, екип от МОН, ръководителя на ИА „Програми за образование“, известни специалисти, експерти и служители в образованието от 50 общини.

„За мен представляваха интерес STEM – проектите и проектите за нови сгради или дострояване на съществуващите в училищата. Но новото, което се очертава през 2024 г., е възможността за интересни и полезни проекти, които да се осъществят съвместно от общините, училищата и неправителствени организации, като се залага на училищата без уязвими групи от ученици и на училищата само с уязвими групи“, допълни Лидия Димитрова. Сред акцентите на дискусиите е била препоръката на МОН общините да назначат на място в детските градини и училищата специални педагози, логопеди, психолози, които да работят с децата със специални образователни потребности. Целта е да се окаже квалифицирана подкрепа още в ранна възраст.

Много спорни емоции на националната среща е предизвикала и тема, която за първи път влиза в дискусиите – изкуственият интелект, използването на ChatGPT от ученици и учители. Тя е била представена с любопитни примери от Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании. „Определено има нужда от разяснения, за да може да се изградят умения за полезно използване на изкуствения интелект, включително в образованието“, коментира още Лидия Димитрова.

Зам.-председателят на Общинската комисия по образование ще запознае колегите си в комисиите към местния парламент с дискутираните на националната среща теми. „На разположение съм да информирам всеки, който проявява интерес, за проведената среща. Освен това ще предложа да поканим г-н Димитров от асоциацията на софтуерните компании да участва в националната конференция на учителите по физика, която ще се проведе през юни в Сливен. Тази конференция ще е за дигиталното образование. Имаме нужда от повече информация за изкуствения интелект“, допълни

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев