АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ТОДОРОВДЕН ОБЩИНА СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ПРАЗНИК „КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“, КОЙТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА КРЕПОСТ „ТУИДА“

Конете на българите
19.03.2024 / 12:25

Навръх Тодоровден Община Сливен и Школа по исторически бойни изкуства на кон „Мадарски конник“ канят жителите и гостите на града на едно уникално по рода си събитие, свързано с големия празник, което ще се проведе на крепост „Туида“. Общоградското тържество „Конете на българите“ ще отбележи откриването на обекта за посетители след направения ремонт за подобряване на инфраструктурата.

На 23 март от 11 часа зад крепостните зидове на „Туида“ ще се претвори древната българска традиция, свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена. Програмата включва конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой, реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.

Участие в организацията и осъществяването на събитието ще вземат „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от Варна, Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна и ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“-Сливен.

Привилегията да са в непосредствена близост до конете и да се потопят в техния свят в детайли ще имат всички, решили да си подарят съботния ден за преживяване, което ще се помни дълго. „С организацията на това събитие Община Сливен ще допринесе за културно-опознавателния и исторически туризъм. Надяваме се да се превърне в традиция“, споделя екипът на крепост „Туида“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев