АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБРАХА МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ЗА ВРЕМЕНЕН НАМЕСТНИК НА СВЕТИЯ СИНОД

Врачанският митрополит Григорий
19.03.2024 / 12:00

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески избирателен събор.

Освен за временен наместник на Светия Синод митрополит Григорий ще управлява и Софийска епархия до избора на нов патриарх. Стана ясно от изявлението на Старозагорският митрополит Киприан.

Попитан как ще коментира снощното обръщение на пловдивския митрополит Николай, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол, Киприан отговори, че Всеки има свободна воля и това е негов личен избор.

Въпреки това никъде в устава на БПЦ не е записано, че някой от митрополитите може да се откаже да бъде включен в процедурата. На това митрополит Киприан отговори, че всеки има право на свободна воля и може да се откаже - някои заради възраст други заради влошено здраве.

Какво би се случило, ако и други митрополитите, които отговарят на изискванията за патриарх решат да се откажат, Киприан не можа да отговори.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев