АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕВИЗИЯ УСТАНОВИ СИСТЕМНИ НАРУШЕНИЯ И ПРОПУСКИ В СРП

Софийска районна прокуратура
19.03.2024 / 12:14

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов.

Констатирани са нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки. В нарушение на закона, прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, а по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата "е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия".

Конкретните дела не са посочени, но могат да бъдат разпознати делото "Осемте джуджета" и разследване срещу гръцки бизнесмени, които се оплакаха от изнудване от Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел "Специализиран". Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването, като прокурорът непрекъснато е контролирал хода на разследването.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийска градска прокуратура, информират от държавното обвинение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев