АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ДНЕС МИНЬОРИ И ЕНЕРГЕТИЦИ С АВТОШЕСТВИЕ ЩЕ БЛОКИРАТ ПЪТНИ АРТЕРИИ В СТАРОЗАГОРСКО

 И днес миньори и енергетици с автошествие ще блокират пътни артерии в Старозагорско. Снимка БТА/Архив
15.03.2024 / 11:30

И днес миньори и енергетици ще блокират ключови пътни артерии в Старозагорско. Началната точка на автошествието e паметникът на св. Иван Рилски в Раднево, където ще се съберат протестиращите в 8:30 часа. Крайната цел е птицекомбинатът, но шествието ще премине през Нова Загора и ще влезе от източната страна на Стара Загора, ще премине по бул. "Никола Петков" и през целия град, за да стигне до южния изход на Стара Загора в посока Димитровград и автомагистрала "Тракия", където отново ще бъде блокирано движението за около час.

Припомняме, че протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това според протестиращите ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на ел. енергия, добивана от въглищни ТЕЦ и конкурентна среда при производството на електроенергия.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на "Мини Марица-изток", като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.

Събралите се обявиха против излизането на битовия потребител на свободния пазар, което според тях ще доведе до "немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев