АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТН: ЗАЩИТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС, НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА И НА БЪЛГАРИТЕ В РСМ Е КАУЗА

Тошко Йорданов
15.03.2024 / 11:27

Група американски сенатори са внесли в американския Сенат резолюция в подкрепа на северномакедонското членство в ЕС, заяви Тошко Йорданов.

Защитата на българския национален интерес, историческа истина и защита на българите, живеещи в Република Северна Македония, е осъзната кауза на партията ни, каза Тошко Йорданов „Има такъв народ“ (ИТН) в декларация от името на парламентарната група. По думите му те няма да забравят постъпката на „Продължаваме промяната“(ПП), които вдигнаха ветото пред Република Северна Македония за присъединяването към Европейския съюз (ЕС). Йорданов смята, че това е окуражило властите в Република Северна Македония да започнат "брутален терор" върху българското население там. Побой, палежи, стрелба по културно-информационни центрове, затваряне на самите центрове и т.н., добави той.

Сега имаме поредната провокация. Група американски сенатори са внесли в американския Сенат резолюция в подкрепа на северномакедонското членство в ЕС, каза Йорданов. Според него в нея има два текста, които са притеснителни за България. В единия се споменава споразумението между Гърция и Република Северна Македония от 2018 г. По думите му в текста обаче никъде не са споменати договорът за приятелство и добросъседство с България и двустранните проблеми, произтекли от неговото неспазване. В другата точка, резолюцията иска от президента, държавния секретар и европейските съюзници на САЩ, да лобират за членството на Република Северна Македония в ЕС, без други двустранни условия, което е в противоречие с българския национален интерес, каза още Йорданов.

Какъв е този наш партньор, който евентуално би заел страната на друга държава, с която ние имаме реални проблеми, попита депутатът. По думите му външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, нарича все още не приетата резолюция „вятър в платната“.

Той посочи, че съветът на българския посланик в САЩ към Министерството на външните работи е бил да не правим нищо. Той трябва да бъде пратен веднага в постоянен отпуск и на негово място да се изпрати истински българин и професионален дипломат, допълни Тошко Йорданов.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев