АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ПРИЗОВА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДИСКУСИИТЕ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ВОЙСКИ В УКРАЙНА, ЗА СЕГА

Писториус
08.03.2024 / 15:37

Германия отхвърля възможността за разполагане на свои войски на украинска територия и призовава за прекратяване на дискусиите по темата на този етап. Това подчерта министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Никой наистина не иска "ботуши" върху земята в Украйна. В момента наистина се води дискусия за това, но тя трябва да бъде прекратена на този етап", заяви политикът от SPD в петък по време на посещение в Хелзинки.

Финландският министър на отбраната Анти Хекянен сподели менението на германския си колега: "Никой не подкрепя идеята за войски в Украйна сега", каза той. "Но всички подкрепят повече подкрепа под формата на оръжия, боеприпаси и пари и това е, върху което трябва да се съсредоточим".

"Политико": Шолц иска Украйна да се съгласи на преговори с Русия. Записът на немските офицери излезе тъкмо навреме

Преди десетина дни френският президент Еманюел Макрон заговори за изпращане на войски от европейски държави в Украйна.

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж на 27 февруари.

"Убедени сме, че поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа", добави френският президент тогава.

Германският канцлер Олаф Шолц многократно отхвърли възможността за военно участие в Украйна. Той коментира дмите на Макрон като каза, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна. „Но ние ще направим всичко – и аз подкрепям това като канцлер – за да няма ескалация на тази война, война между Русия и НАТО“. Това, твърди той, винаги е бил водещият принцип на всички решения. В този контекст концлерът отново изключи изпращането на германски войски в Украйна. „Няма да има войски нито на Германия, нито на НАТО на украинска земя“, увери той.

Източник: Die Frankfurter Allgemeine Zeitung

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев