АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

POLITICO: СЛЕД КАТО ГИ ИЗХВЪРЛИХА ОТ АФРИКА, ФРЕНСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ГОТВЯТ ЗА МАЩАБЕН КОНФЛИКТ В ЕВРОПА

След като ги изхвърлиха от Африка, френските войски се готвят за мащабен конфликт в Европа
08.03.2024 / 15:44

"Боевете в Украйна, които продължават вече трета година, върнаха пълномащабната война на континента", казва полковник Аксел Денис, началник на центъра за бойна подготовка (CENTAC) в базата Мейли-льо-Камп

След десетилетия на обучение за участие в ограничени военни операции на африканския континент, френските военни започнаха подготовка за комбинирани бойни действия в Европа, като са взели предвид опита на Украйна в борбата срещу руската армия. Това пише изданието Politico, цитирано от "Фокус".

"Френските войски се подготвят за конфликт с висока интензивност срещу враг, който може да им е равен по огнева мощ – голяма промяна за армия, която е прекарала предишните няколко десетилетия в кампании срещу бунтовници на места като Мали или Афганистан. Боевете в Украйна, които продължават вече трета година, върнаха пълномащабната война на континента", казва полковник Аксел Денис, началник на центъра за бойна подготовка (CENTAC) в базата Мейли-льо-Камп в източната част на Франция.

"Светът разкри истинската си същност: нестабилен, опасен, където не всеки е твой приятел. Повишаваме т.нар. култура на тревожност, за да сме готови за кратък период от време. CENTAC е единственото място, където можете да видите как изглежда войната", добави той.

Според изданието условията по време на обучението на френските военни са максимално близки до ситуацията на реалното бойно поле, включително звуци, проблясъци на артилерийски взривове, обширно миниране на тренировъчни сигнални мини, с внезапно прекъсване на комуникационните линии. Центърът за обучение, който обхваща площ от повече от 120 квадратни километра, позволява на френските военни да практикуват сложни задачи, при които пехотни, бронирани, артилерийски и инженерни части могат да действат заедно и да интегрират най-новите технологии, като използването на разузнавателни и бойни дронове.

Активната фаза на обучение продължава 96 часа, през които войниците трябва да почиват не повече от 4 часа на ден директно в бойните машини. На всеки пет минути те са принудени да реагират на промени в ситуацията, появата на врага, конвенционален обстрел или атаки. Те действат в района и с ограничени технически ресурси, например след загуба на бронирани машини. Цялото обучение включва значително физическо натоварване, но това е единственият начин да се спечели предимство, да се оцелее и да се доминира на бойното поле.

Офицерите от тренировъчния център не назоваха името на потенциалния противник, но целта на ученията е подготовка за сблъсък със сили като тези на Русия. Според френските военни основният урок от военните действия в Украйна е необходимостта да се избягват фронтални атаки срещу противника, които водят до масивни загуби сред личния състав и не позволяват противникът да бъде изтласкан от позициите си.

"Не сме в същата ситуация като Украйна. Но ние сме част от коалицията и това ни налага задължения. Осъзнаването на надеждността на колективната отбрана, в частност, като част от НАТО, е изключително важно“, цитира изданието думите на френския офицер.

В статията се отбелязва, че украинските военнослужещи, които в момента продължават обучението си във военните центрове на западните страни, придобиват умения за съвместно използване на силите, когато танкове, артилерия, пехота и инженерни части действат в хармония и осигуряват изпълнението на сложни задачи.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев