АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДУХОВНИЦИ НА ПРОТЕСТ СЛЕД РЕШЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД

Свещеници от Сливенската епархия организират на 12 март протест пред сградата на Светия синод в София
08.03.2024 / 15:30

Свещеници от Сливенската епархия организират на 12 март протест пред сградата на Светия синод в София. Повод за тяхното недоволство е това, че Светият синод касира резултатите от избора на епархийските избиратели за кандидати за сливенски митрополит. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от 10 предложения. Светият синод обаче касира този избор и прие промени в наредбата, според която трябва да бъде избран нов сливенски митрополит. С това свое решение предизвика напрежение сред духовниците. Един по един различни митрополити започнаха да оттеглят подписите си под решението на Светия синод.

Според отец Никанор тази стъпка на Светия синод е била малко прибързана. Той смята, че може би митрополитите са били притеснени и объркани от разнопосочните информации.

"Тази стъпка беше в разрез с устава на Българската православна църква и въобще с основите, върху които се гради православието в България", изказа мнението си той пред БНР и подчерта:

"Ние живеем в една общност. Всеки от нас е ценен, има своето място и право да влияе на решенията на тази общност. /.../ Ръководството на БПЦ е колективно. Никога в 1054-годишната история на нашата църква ние не сме имали еднолично или патриаршеско ръководство на тази църква. Колкото и дефекти да има тази система, тя работи и осигурява духовната и законната легитимност на БПЦ и чрез тази система се осъществява принципът на съборност на църквата".

Според отец Никанор самото решение не е било толкова страшно, колкото тенденцията Светият синод да започне да се превръща в самодостатъчен орган. Той предупреди, че това е път за приватизация на БПЦ:

"Ако се приеме, че Светият синод е като някакъв изкуствен интелект, който "в един момент полудява" и не се съобразява с нищо, те могат да взимат каквито искат решения, да не се съобразяват с устава, не са подконтролни на никаква земна власт. 8 човека, които правят мнозинството, в крайна сметка ще притежават като едни съакционери цялата Българска православна църква. Това е страшно".

Всеки трябва да е отговорен и да не дръзва да мисли, че църквата му е бащиния и може да прави, каквото поиска, категоричен бе свещеникът.

Отец Никанор смята, че за да се възстанови мирът в църквата и за да се преодолее най-бързо и безболезнено това изкушение, трябва да се възприеме мнението на пловдивския митрополит Николай – всичко правено на 24 февруари от Синода да бъде отменено, да се върнем в състоянието към 18 февруари и от избраните двама кандидати за митрополит на Сливен Светият синод да продължи с каноничния избор, който да определи един от двамата за митрополит.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев