АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА НОВИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ТРАФИК НА ХОРА

Obuchenie
07.03.2024 / 11:51

Специализирано обучение за педагогически специалисти от региона на тема „Новите измерения на трафика на хора и рисковeте от въвличане на деца в сексуална експлоатация” се проведе в Сливен. Събитието се организира от Владимир Друмев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен, в партньорство с Община Сливен и А21 България.

Форумът бе открит от Пепа Чиликова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, която е и председател на МКБТХ – Сливен. Тя приветства организаторите и участници, и благодари за ползотворното сътрудничество. „Стратегическа цел на днешното специализирано обучение е да надградим взаимодействието с вас - педагогическите специалисти, за да можем всички заедно да постигнем по-ефективен превенционен процес в училищна среда. Включително, чрез активното участие на родители в превантивната работа, подобряване на идентификацията, както и насърчаване на докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 080020100”, заяви още Чиликова.

В откриването се включи и Моника Николова, изпълнителен директор на А21 България.

„Благодаря на господин Друмев за дългогодишното партньорство по линия на противодействие на трафика на хора. Днес поставяме акцент върху новите измерения на престъплението и рискове, на които са изложени децата ни. Именно за това вярвам, че обучението е от изключителна важност”.

Лектори на специализирано обучение бяха Антоанета Василева, първи вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа и Диана Китова - психолог и психотерапевт, ръководител на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, част от екипа специалисти по Психологическа и психотерапевтична практика към Института по психология на групите.

В събитието участваха 30 педагогически специалисти от градовете Сливен, Нова Загора, Шивачево и от селата - Желю Войвода, Злати Войвода, Крушаре, Любенова махала, Самуилово, Сборище и Сотиря.

По последни данни на Европейската комисия, въпреки постигнатия напредък в борбата с трафика на хора, престъплението продължава да бъде сериозна заплаха в Европейския съюз. Всяка година са застрашени хиляди хора, особено жени и деца.

Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често

докладваната форма на престъплението. Почти три четвърти, или 72 % от всички жертви в Европейския съюз и 92 % от жертвите на сексуална експлоатация, са жени и момичета, а близо една четвърт от всички жертви на трафик, са деца. Именно децата са изложени на голям риск да станат жертви на трафиканти чрез интернет.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев