АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ОСТАВКАТА НА ПРЕМИЕРА НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

Денков
06.03.2024 / 12:57

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков. "За" гласуваха 216 от народните представители.

В съответствие с разпоредба на Конституцията, ръководеният от Денков кабинет, ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство.

Премиерът припомни, че подадената оставка е в духа на поетия ангажимент от споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ –СДС отпреди 9 месеца. Той призова за незабавно започване на преговорите и ротацията да се осъществи. И посочи, че прогнозите за фалит на държавата не са се осъществили.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече управлението на некоалиционните партньори "дъно в политиката".

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че сглобката ще продължи своя живот.

"Преди 10 месеца обещахте да вкарате Бойко Борисов в затвора и 9 месеца управлявате с него. Сега Бойко Борисов ви предлага на вас споразумение, издържано по европейски критерии как с вас, с г-н Пеевски, да продължите да крадете", каза Балабанов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков защити постиженията на кабинета Денков. Той заяви, че ситуацията в България е необратима, а хората очакват реформи. Петков критикува поведението на опозицията днес.

"Ние ще работим това да продължи. Тези очаквания вече са във всичките български избиратели и който и да иска да управлява тая държава, трябва да спазва тези очаквания", заяви Кирил Петков.

Христо Иванов също не вижда политическа алтернатива у нас.

"Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи. Хората излизат тук, за да разкриват изключително болезнени страни от собствените си подсъзнания, просто защото няма какво друго да кажат", заяви Христо Иванов.

"Корупцията и задкулисието вървяха някъде на втори план. Сега тези ги узакониха и ги записват в законите, защото в закона е записано, че частната болница може да купува лекарства 10 пъти по-скъпо от държавната и общинската в закон. Хайде иди накажи някой тогава за корупция. Защото цитирам един от лидерите на ПП - Задкулисието седна на първия ред. Това деветмесечие днес приключва, следващото, което ни чака, ако се стигне до нова сглобка, ще бъде това, което имаме досега, умножено по 3. Днешната оставка дано да се превърне в повод за предсрочни избори и 2 в 1", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

С приемане на оставката се открива определената конституционна процедура по чл. 99 от Конституцията, посочи Росен Желязков. Съгласно нея президентът Румен Радев, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев