АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

THE HILL: УКРАЙНА НЯМА ШАНС ЗА ПОБЕДА ДОРИ С ПОМОЩТА НА САЩ. ПОДКРЕПАТА ЗА ЗЕЛЕНСКИ ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ИЗЧЕРПА

The Hill: Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ. Подкрепата за Зеленски окончателно се изчерпа
23.02.2024 / 10:26

С наближаването на втората годишнина от руското нахлуване и с протакането на последния пакет от помощи за Украйна в Конгреса трябва да сме наясно с бъдещето. Украйна няма път към победата в тази война. Американската подкрепа няма да промени тази реалност.

Американската помощ за страната предлагаше огромен наплив от артилерия и противотанкови оръжия чрез Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, а потокът изглеждаше непрестанен.

Западът застана зад Зеленски и неговите войски. Трагичното е, че всички тези обстоятелства доведоха до нереалистични очаквания.

Днес положението е мрачно. Сраженията зациклиха в жестока борба, която работи в полза на Русия. Украйна изпитва недостиг на войски и боеприпаси, докато Русия поддържа и двете в изобилие. Дълго планираната, високорискова и продължила с месеци украинска контраофанзива се провали, като Украйна не успя да си върне завзетите от Русия територии. Подкрепата за Зеленски в Украйна и на Запад окончателно се изчерпва. Американската помощ е блокирана в Конгреса, а САЩ изглеждат уморени от финансирането на войната.

През по-голямата част от последните две години, след първоначалните прогнози за незабавна руска победа, анализаторите и политиците се хвърлиха в другата крайност с нов набор от погрешни преценки: че руската армия е хартиен тигър; че генералите ще се обърнат срещу Путин; че Украйна ще обезвреди Русия в Донбас.

Две години по-късно реалността е, че Украйна няма път към победата, поне не в смисъл на изтласкване на руските войски обратно към 2021 г. След като украинските войски напуснаха Авдеевка след едни от най-тежките боеве във войната почти всички предимства са за Русия.

Превземането на Авдеевка не променя съществено войната, но променя темпото. Москва може да хвърля маса от тела, танкове, артилерия и безпилотни летателни апарати върху изтощените украински сили, докато те се пропукат. Украйна е изтощена и е превъзхождана по численост, като се бори да набира нови войници. Най-доброто, което Украйна може да направи сега, е да се бори за постигане на споразумение чрез преговори, което да ѝ позволи да запази суверенитета, териториалната си цялост и сигурността си срещу ново руско нахлуване. Дори тези разпоредби сега могат да изглеждат нереалистични.

Ясно е, че дори ако Камарата на представителите одобри сегашния предложен пакет за помощ, потокът от оръжия е напът да приключи. Без непрекъснат поток от тези оръжия Украйна в крайна сметка ще падне. Дори изтребителите F-16, които САЩ ще изпратят на Украйна през следващите месеци, няма да обърнат хода на събитията. F-16 се нуждаят от дълги и гладки писти; изтребителите ще се затрудняват да кацат и излитат на бомбардираните от руснаците писти в Украйна.

Русия има и предимството на фактора време. Докато Путин може да води Русия по единна стратегическа траектория независимо от продължителността на войната, САЩ са подвластни на капризите на демокрацията. Белият дом и местата в Конгреса се сменят. Политиките се променят, когато избирателите се уморят да подкрепят други държави.

Геополитиката се променя бързо. Сътресенията в света през последните две години отклониха вниманието на САЩ от подкрепата за Украйна. Зашеметяващото и жестоко проникване на Хамас на израелска територия през октомври миналата година и ужасяващото отмъщение на Израел се превърнаха в основен международен фокус на Белия дом и Конгреса. Иран започна война от ниско ниво срещу САЩ чрез своите марионетни сили в Ирак и Сирия. Китай обеща да нахлуе в Тайван. Всички тези катаклизми изискват внимание и пари - елементи в ограничено количество - които иначе се изразходват за Украйна.

Към несигурността се прибавят и предстоящите президентски избори в САЩ тази година. Доналд Тръмп, най-изявеният претендент срещу Байдън, изпитва дълбоко недоверие към НАТО. Неотдавнашните му изказвания потвърждават това, предлагайки снизходителност към Русия за действия срещу членове на НАТО, които не изпълняват договорните си задължения.

Като се имат предвид всички тези насрещни ветрове и огромните стратегически залози, от решаващо значение е да се обмисли пътят напред с оглед на променящата се динамика.

При разглеждането на пакет от помощи за Украйна политиците от Вашингтон и техните избиратели трябва да преценят колко дълго ще продължат да текат парите и оръжията и с каква цел. За да се стигне до благоприятно или поне до договорено споразумение, ще е необходима повече от една година сражения.

Путин няма никакъв стимул да спре да воюва и има всички стимули да продължи да натиска и да чака противниците му да изчерпят войските и боеприпасите си, а политиците в САЩ да изчерпят търпението си.

Това обаче е трагичната реалност на ситуацията.

Пакетът от 60 милиарда долара помощ, който се задържа в Конгреса, няма да промени съществено бъдещето. Тази борба е дългосрочна и ще изисква допълнителна помощ. В един момент - може би скоро - кранчето ще се затвори, което ще спре помощта и ще реши съдбата на Украйна.

-----------------------

Автор: Джо Бучино, The Hill

Полковник Бучино е анализатор в Съвета за иновации в отбраната и бивш директор по комуникациите в Централното командване на САЩ. От февруари до ноември 2022 г. той е директор по комуникациите на мисията на НАТО за подкрепа в Европа. Мненията му не отразяват непременно тези на Министерството на отбраната на САЩ или на която и да е друга организация.

Източник: The Hill

Превод: "Гласове"

https://glasove.com/novini/the-hill-ukrayna-nyama-shans-za-pobeda-dori-s-pomoshtta-na-sasht-podkrepata-za-zelenski-okonchatelno-se-izcherpa

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев