АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДИЯ ЦАРИГРАДСКА: МАФИЯ НЕ СЕ БОРИ С ПУБЛИЧНО ИЗСЛУШВАНЕ

Кирил Петков, Бойко Рашков, Владислава Цариградска Снимка: БГНЕС
23.02.2024 / 10:06

С тези думи съдията от плевенския окръжен съд Владислава Цариградска отклони исканията на депутатите от времената парламентарна комисия, която проучва имал ли е Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, влияние в съдебната власт, да назове имена на политици и депутати, свързани с него.

"Нищо лично срещу госпожа Зартова, но имам достатъчно и документални основания, вън от това, което излиза в публичното пространство, да подозирам, че тя лично е допринесла за това Мартин Божанов да придобие този демоничен образ, който вече стана известен на българското общество и най-вече - да го кажем гражданствено-прокурорски чадър над него. Той не е само прокурорски, подозирам, че е чадър и от службите. Аз бях разпитана на 5 юли 2023 година, когато имаше благоволение от страна на прокурора след дълго мое настояване да получа качеството на пострадало лице, не защото ми харесва - за мен е унизително, че българската държава допуска това нещо да се случва. След като бях разпитана, представих всички доказателства. Много спешно се искаше да бъдат разпитани колегите ми, защото ние сме с много силни мрежи и това ни пази всъщност, не ни пази прокуратурата в лицето на г-жа Зартова, Кирилова, Сарафов, всъщност ни пази колегиалността и силната общностна подкрепа", заяви Цариградска.

В началото на своето изказване тя каза, че няма да съобщава имена, защото комисията трябва сама да стигне до тях. Цариградска разказа и за поредна заплаха от вчера - този път към мъжа ѝ и децата ѝ. Тя попита и защо, след като Мартин Божанов е мъртъв, продължават да текат заплахи към нея.

Тя призова да се изясни цялата истина за зависимостите в съдебната система, но изрази съмнение, че прокуратурата, въпреки че има необходимите инструменти, може да свърши тази работа, докато начело е Борислав Сарафов.

Бившата районна прокурорка на София Невена Зартова от своя страна изрази учудването си от свързването на Софийската районна прокуратура с групата на Нотариуса, като припомни, че това е най-нискоинстанционната прокуратура и всеки акт на всеки прокурор подлежи на контрол.

„Чадър няма как да има“, беше категорична тя, след което коментира и момента с подаването на оставките.

Това стана миналата сряда, като заместниците на Зартова я изпревариха с десетина минути, като в оставките си се разграничиха от нея и написаха, че подкрепят и.д. главния прокурор Борислав Сарафов в реформата, която прави.

Зартова каза пред депутатите, че заместниците ѝ са били принудени да се разграничат от нея, което обаче малко след това те отрекоха, като казаха, че върху тях не е оказван натиск, а си подали оставките заради напрежението в Софийската районна прокуратура. Преломен бил моментът, в който 21 върховни прокурори влязоха на проверка в СРП. Това стана преди две седмици, а начело беше Борислав Сарафов, който каза, че се проверява отдел „Специализиран“, наречен от него шпицкоманда.

Затова и депутатите питаха дали има такива отдели и в други прокуратури в страната. Стана ясно от отговорите, че такива отдели има навсякъде и те се занимават с обществено значими дела.

Имаше и коментари за публикации в медиите за купон на СРП, на който е присъствал и мартин Божанов. Никой от присъстващите не знаеше как Божанов се е озовал там. Зартова, която каза, че е била поканена от свой колега, отказа да назове името му.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев