АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРОР ЗАРТОВА: В СОФИЙСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЧАДЪР НАД МАРТИН БОЖАНОВ

Невена Зартова
23.02.2024 / 08:58

Прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като ръководител на Софийската районна прокуратура, се яви да бъде изслушана след съдия Владислава Цариградска в парламентарната комисия, сформирана да разследва убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и неговата престъпна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Проблемът в съдебната система е обвързаността на административните ръководители на висшестоящите прокуратури с някой от двата кръга или и с двата. Проблемът е, че ако някой, ако аз започна да говоря, това, което искате от мен, тези две дисциплинарки ще ми се сторят като "розов облак". Това каза бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова по време на изслушването, предаде БТА. Невена Зартова беше попитана от народни представители откъде идват проблемите в съдебната система, както и за двата кръга около Мартин Божанов и Петьо Петров.

Тя добави, че колегата ѝ Константин Сулев, който е работил по делото срещу Петьо Петров и го е обявил за издирване, в момента сам е обвиняем, като посочи, че делото е прекратено, след като е отишло в Софийската градска прокуратура.

От изслушването на Зартова стана известно, че в показанията по това дело са се съдържали данни за извършени престъпление от висшестоящи прокурори. Тя определи случая като една от най-големите корупционни схеми в системата.

Прокурор Невена Зартова посочи, че има магистрати, свързани с Петьо Петров. „На мен ми беше предложено да стана част от това семейство, но отказах, поради което не съм наясно с техните връзки, но такова „семейство“ определено съществуваше“, посочи тя.

Зартова каза, че няма какво да крие. „Ще направя всичко възможно да се разплете тази схема. Готова съм да съдействам с всичко, което знам“, добави още прокурорът, като уточни, че ще даде показания като свидетел, ако прокуратурата реши да разследва.

По време на изслушването Невена Зартова заяви, че не познава Мартин Божанов и не е осъществявала „чадър“ над него. Тя обаче посочи, че познава адвокат Велимир Атанасов, с когото са били в приятелски отношения. Също така заяви, че не познава нито Петьо Петров, известен като Еврото, нито Мартин Божанов.

Мартин Божанов-Нотариуса действително присъства на неофициално събиране извън София в хотел-ресторант, на който имаше много хора. Не само колегите от СРП, имаше всякакви външни посетители. В разговор с колеги установих, че той е присъствал на този банкет, заяви по време изслушването си Невена Зартова. "Не е ясно кой точно го е поканил. Чух версията, че някой го е поканил и този някой е колега. Няма да му кажа името, тъй като това съм го установила в неофициален разговор", каза Зартова.

Въпреки това тя беше категорична, че в Софийска районна прокуратура никога не е осъщестяван чадър: "Нито пазене на сянка, нито нещо подобно върху преписки и досъдебни прозиводства, свръзани с Мартин Божанов-Нотариуса, нито с друго съдебно производство", заяви тя.

Преди дни градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова. Това е второто предложение за налагане на дисциплинарно наказание спрямо нея.

Зартова разказа своята версия за делата срещу Божанов, която е поддържала и досега.

"В СРП никога не е осъществяван "чадър" както върху преписки от досъдебни производства, свързани с убития Божанов, така и каквото и да е друго наказателно производство. Съдия Цариградска обясни как е пострадала от медийни публикации. Разбирам, че това е много удобен момент за лов на вещици - било в частност в прокуратурата, било в цялата съдебна система. Разбирам, че трябва да се намери някаква изкупителна жертва. Не мога да разбера откъде се появи тази инерция, че има връзка между извършеното срещу гръцките граждани престъпление и Софийска районна прокуратура. СРП е първоинстационна прокуратура. В този смисъл "чадър" няма и няма как да има, тъй като всеки един акт на СРП подлежи на обжалване. Както вече имах повод да обясня - в конкретния случай с господата гръцки граждани постановлението, с което те са били привлечени като обвиняеми от СРП, е преминало както на съдебен контрол, така и на контрол от СГП, горестоящата прокуратура", заяви Зартова.

"След тази медийна атака спрямо СРП, свързана с водени срещу Мартин Божанов преписки и досъдебни производства (за "чадър"), аз извадих всички преписки. Нека това не звучи като оправдание. Но да се търси персонална отговорност към мен, че аз лично съм осъществявала чадър над този човек, просто това не отговаря на истината. Не е вярно", заяви прокурор Зартова.

Тя изтъкна, че вътрешните правила в СРП предполагат създаване на специализирани отдели за изпълнение указанията на главния прокурор. "Съществуването на такъв отдел не е нито моя лична приумица, нито на госпожа Кирилова, градския прокурор на София, нито на Върховна прокуратура".

Прокурор Зартова заяви, че не е знаела, че четиримата прокурори от СРП смятат да депозират оставки и че не е знаела за съдържанието на текста, с който те заявяват за напускането си.

"По-притеснителното е, че те ми споделиха: "Виж какво, нямаше какво да направим, бяхме принудени". Като под "принудени" аз разбрах, че става въпрос за надстоящата прокуратура - дали е Градска, дали е Върховна... Позорно е да се принуждават магистрати. И ако по този начин - със заплахи или други странни формулировки могат да бъдат принудени хора, с които до вчера сме седяли на една маса и сме били приятели... Та ако те могат да бъдат принудени да подпишат една такава декларация, че се разграничават от моите действия, не знам какво би се случило с едни обикновени прокурори. Те биха могли да заявят всичко - писмени или устно", отбеляза Невена Зартова.

Подалите оставки прокурори обясниха причините и доводите за действията си. Те обясниха, че не са имали за цел да принудят и тя да подаде оставка. "Никой никога нищо не ни е обещавал. И ако някой е можел да ми обещае, не бих си подал оставката. Този пост за мен лично беше тежест и оценявам, че е трябвало да подам по-рано оставка", заяви един от прокурорите.

Последва кратък спор кой пръв и от коя парламентарна група да задава въпроси към прокурор и колегите й.

Явор Божанков взе думата: "Тъй като никой не е познавал и не е ходил в ресторанта на Нотариуса, имате ли представа кои са ходили на тези банкети, ако вие не сте ходили?".

"Тъй като това излезе в медийното пространство, аз го обсъдих с колеги за кой банкет би трябвало да става въпрос, то не беше банкет, а неофициално събиране извън София в ресторант, който не беше затворен само за колегите от СРП. Ресторантът беше с над 220 места. В разговор с колеги установих, че действително този човек е присъствал на този банкет. А кой го е поканил - чух слухове, но аз не мога да ги коментирам", отговори Зартова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев