АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: НЯМА ОСНОВАНИЯ ЗА ПРОТЕСТИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ, НЕСЛУЧАЙНО СЕ СЛУЧВАТ ПРЕДИ РОТАЦИЯТА

Денков и Вътев
05.02.2024 / 19:55

Няма основания за протестите на земеделците. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Искането на оставка на министър Кирил Вътев е политическо, показаните аргументи са несъстоятелни, каза премиерът Денков в изявление в Министерския съвет.

Това стана по време на извънредна пресконференция в Министерския съвет, в която участва и земеделският министър Кирил Вътев. Брифингът се проведе в отговор на обявения от земеделците малко по-рано днес национален протест, който трябва да започне утре (6 февруари) с блокиране на възлови пътища.

"Няма основания за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета. Очакваме през следващите дни да продължим диалога със зърнопроизводителите и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, за чиито точки се съгласихме вчера на срещата с тях. Всеки ден с протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда", заяви Денков.

Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си чрез подаване на данъчните си декларации за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа. Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба през 2023 г. - нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната", изтъкна премиерът и подчерта, че "няма как да стане" държавата да подкрепя стопани на печалба.

Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

Той приведе данни на Националната агенция за приходите (НАП), според които зърнопроизводството е сред най-печелившите дейности в страната през последните няколко години.

За 2018, 2019 и 2020 г. декларираната печалба на зърнопроизводителите е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. декларираните печалби скачат на 2 млрд. лв., а за 2022 г. вече са декларирани 3 млрд. лв. Дали през 2023 секторът на зърнопроизводството е на загуба, предстои да се види от финансовите отчети, отбеляза още Денков.

Николай Денков припомни, че кабинетът е обявил аграрния сектор за свой приоритет още от създаването си. За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 милиарда лв. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки, каза премиерът. За второто шестмесечие на миналата година са дадени над 1,7 милиарда лева. За 2023 г. България е на второ място в Евросъюза след Полша по обема на средствата, които са предоставени на земеделските производители във връзка с проблемите, възникнали вследствие на войната в Украйна.

В дискусия със земеделските производители ние набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие с тях, че трябва да продължим да работим заедно, допълни Денков и даде за пример искането за облекчаване на екологичните изисквания, което вече се чува и от Европейската комисия.

"Наследените от 30 години проблеми, които се опитваме да решим, няма как да ги решим за няколко месеца", посочи Денков и допълни, кабинетът подкрепя исканията на земеделците за облекчаване на екологичните изисквания и "тези искания вече се чуват и се подкрепят от Европейската комисия".

Според него властта и производителите нямат различия в нито една от точките, които са били представени днес публично от недоволните, освен по искането да получат подкрепа без да могат да докажат, че се намират в загуба за миналата година.

В отговор на въпрос Денков отбеляза, че след като се е запознал с исканията на земеделците, които те представиха по-рано днес като основание за протеста си, правителството и земеделците според него нямат нито едно разминаване освен по искането им да получат подкрепа, без да могат да докажат, че са на загуба за миналата година.

"Протестиращите днес не предявиха никакви конкретни и ясни искания. Те дойдоха и поискаха оставката ми, но аз им отговорих, че ако премиерът и вицепремиерът ми я поискат, ще я подам с облекчение. Ако ли не, ще продължа, както досега" заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му твърденията за неизплатени помощи са неверни и това е лесно доказуемо. "Ставките, които са изчислени в министерството и по които екипът на ведомството работи от 2 януари, когато се поискаха допълнителни средства по украинската помощ, са вследствие на почти преструктуриран бюджет на министерството. Извадили сме максимума, който е възможно да бъде изваден", подчерта земеделският министър.

Той допълни, че от 2 януари, без почивен ден, тази работа в министерството не е престанала – намерени са пари за плодове и зеленчуци, за животновъдство, съответно и за зърнопроизводство.

По думите на министър Кирил Вътев протестиращите днес говорят за разделение, което той е направил, докато неговата цел е да ги събере. "Те също ще се облагодетелстват от вчерашните решения", посочи Вътев.

Асоциациите са запознали своите членове с предложенията и днес следобед решиха все пак да има протести утре - на 80 места в страната.

https://epicenter.bg/article/Denkov--Nyama-osnovaniya-za-protestite-na-zemedeltsite--nesluchayno-se-sluchvat-predi-rotatsiyata/340204/2/0

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев