АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ НЕ ПУСНА ШВЕЦИЯ В НАТО. ЛИПСА НА КВОРУМ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ПРОВАЛИ ГЛАСУВАНЕТО

Унгария не пусна Швеция в НАТО. Липса на кворум на извънредното заседание на парламента провали гласуването
05.02.2024 / 18:51

Провали се гласуването на извънредната сесия на унгарския парламент за ратифициране на споразумението за членство на Швеция в НАТО. На заседанието нямаше кворум, съобщи заместник-председателят на парламента Шандор Лежак.

Фракцията на управляващата партия ФИДЕС - Унгарски граждански съюз, която има мнозинство в парламента, отказа да участва в заседанието, на което присъстваха само представители на опозиционните партии. В залата присъстваха само 51 от общо 199 депутати.

Лидерът на фракцията на ФИДЕС Мате Кочиш заяви, че депутатите от тази партия няма да присъстват на заседанието. Според него ратификацията на шведската кандидатура за членство в НАТО може да се осъществи в началото на следващата парламентарна сесия, но за това е необходима среща между двамата премиери в Будапеща. Ако за шведите е важно да се присъединят към алианса, те ще дойдат в Будапеща, "както отидоха в Турция", пише той във Facebook.

Пролетната сесия на парламента трябва да започне на 26 февруари, а заседанието на 5 февруари беше извънредно, свикано от председателя на парламента Ласло Кьовер по предложение на опозиционните партии.

На 23 януари унгарският министър-председател Виктор Орбан отправи покана към шведския си колега Улф Кристершон за разговори относно членството на кралството в НАТО. Шведският премиер първоначално отговори, че се съгласява, но по-късно заяви, че ще посети Будапеща, след като унгарският парламент ратифицира споразумението. На 1 февруари двамата лидери се срещнаха на Европейския съвет в Брюксел.

Заедно с депутатите от ФИДЕС техните младши партньори, християндемократите, отказаха да участват в заседанието. Те разполагат общо със 135 от общо 199 парламентарни места. Ратификацията на споразумението за членство на Швеция в НАТО, както и всеки друг международен договор, изисква две трети от гласовете.

Никой от унгарското правителство също не дойде в парламента. Кабинетът, ръководен от Орбан, провежда тридневно изнесено заседание в Шопронбанфалве в западната част на страната.

По традиция представителите на фракциите имаха възможност да изложат своите виждания преди гласуването на дневния ред. Депутатите от опозицията обвиниха правителството на Орбан и управляващите партии, че пренебрегват задълженията си и действат в интерес на Русия, като отлагат присъединяването на Швеция към НАТО. Единствено националистическата партия "Нашата родина", която разполага с шест мандата, се противопостави на присъединяването на кралството към алианса, като заяви, че то "създава заплаха от трета световна война, като приближава НАТО до границите на Русия".

Преди време правителството обеща, че Унгария няма да бъде последната страна, която да ратифицира документите за приемане на Швеция в Северноатлантическия алианс. След като парламентът на Турция направи това обаче, тя остана сама и бе подложена на още по-голям натиск от страна на съюзниците си. На 24 януари Орбан заяви след телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че унгарското правителство подкрепя присъединяването на Швеция към алианса и настоява парламентът да одобри този ход "при първата удобна възможност".

Източник: segabg.com

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев