АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛСКИ ГАМБИТ ИЛИ КАК ВЛАСТТА ПАК СЕ КАНИ ДА ОКЪПЕ С ТОПЛАТА ВОДА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ

Карлос Контрера
05.02.2024 / 20:20

Земеделски гамбит или как властта пак се кани да окъпе с топлата вода земеделците.

Почти половина Европа се тресе от протести на фермери, недоволни от глупавата европейска политика, нагалана от брюкселските мижитурки в ЕК. Протестират в Германия, Франция, Нидерландия, Полша, Гърция и т.н. Исканията са логични и съвсем основателни предвид всички глупости, които Европейската комисия натвори в последните години. И докато Европа протестира, нашите земеделци плахо плашат с протести. За втори път Денков ги къпе с топла вода, дават се обещания, които после не се изпълняват. И така до следващия път.

Представители, не е ясно на кои точно, земеделци преговарят с властта. Обещаха им помощ, ама ако докажат, че са били на загуба за 2023г. Сумата между заканата за протест и лакърдиите с Денков спадна значително. Накрая останаха на едни 150 млн. за всички - зърнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители, евентуално пчелари. В Граово на това му викат - "На сто вуци, кози крак".

В същото време българските земеделци търпят щети по няколко направления - украинския внос, който е и една от основните причини да протестират и във Франция, и във Германия, и във Полша. Търпят щети и от Зелената сделка и цялото безумно европейско законодателство, насочено към климатично неутрално и декарбонизирано земеделие... Търпят щети от изкривената общо европейска рамка за субсидиране...

Сега въпросът е ще клекнат ли пак пред властта представителите на земеделците? Както и ще могат ли да озъптят недоволните надолу, които уж представляват? Големият проблем е, че когато само плашиш, накрая спират да те вземат на сериозно. В същото време земеделски производители непрекъснато обясняват за проблеми в сектора. Кое от двете накрая ще излезе вярно? Проблеми има, но ни е страх да притиснем властта и се задоволяваме с мрънкане по медиите, ако евентуално го и отразят.

Аз смятам, че за българското земеделие е здравословно този път властта да бъде поставена на място и притисната в ъгъла. Най-малкото земеделският министър трябва да бъде свален заради нищоправенето. Къде е фокусът в аграрната политика на кабинета Денков? Кое е приоритет и какво свършиха по приоритетите? Най-малкото това да видим..

В обществен интерес е България да има силен аграрен сектор, производство на български храни. Това е част от суверенитетът ни като държава по простата причина, че когато си зависим от внос, значи лесно и бързо във всеки момент можеш да се окажеш на колене.

Не съм специалист по земеделската тематика, но казусът надхвърля чисто земеделския въпрос, става дума за икономика, за доходи, за работни места, за суверенитет и изхранване на населението в един разбъркан вече свят.

Развръзката предстои.

Карлос Контрера

https://svobodnoslovo.eu/komentar/zemedelski-gambit-ili-kak-vlastta-pak-se-kani-da-okape-s-toplata-voda-zemedelcite/126796

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев