АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ, ЩЕ БЛОКИРАТ ВЪЗЛОВИ ПЪТИЩА

Зърнопроизводителите излизат на национален протест, ще блокират възлови пътища
05.02.2024 / 18:46

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви безсрочни протестни действия от 6 февруари (вторник). Възлови пътища в цялата страна ще бъдат блокирани от 10:00 до 12:00. По-рано днес представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерството на земеделието и поискаха оставката на министър Кирил Вътев.

"След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо", се казва в прессъобщението. Оттам допълват, че в методиката на подпомагане липсва компетентна икономическа експертиза, а загубите на земеделските производители нарастват през последните три години.

Времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища), допълват още оттам.

На 13 януари Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) разпространи декларация с пакет от мерки, които да предложат на правителството, за да се спаси секторът от фалити. Основните им искания са защита на българското производство, подпомагане на зърнопроизводството заради икономическите загуби от началото на войната в Украйна и др. Последва среща с премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев и предвидените протести от сектора бяха отложени досега.

Недоволството в сектора започна още през септември миналата година, когато прерасна в национални протести, които завършиха с решението за временна забрана на вноса на слънчоглед от Украйна. Според зърнопроизводителите основният проблем в сектора е, че продажните цени на зърнени продукти на местните и международните пазари не отговарят на тяхната висока себестойност.

Исканията на зърнопроизводителите:

Включване на основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

- Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

- Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

- Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

- Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

- Определяне на напояването като стратегически национален приоритет - мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т.нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев