АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СГЛОБКАТА ВИСИ НА КОСЪМ. ДЕНКОВ ИСКА ДА Е ВЪНШЕН МИНИСТЪР, ЗА ДА ПЪТУВА, ГАБРИЕЛ ГОТОВА ДА СИ ТРЪГНЕ

Сглобката виси на косъм. Денков иска да е външен министър, за да пътува, Габриел готова да си тръгне
05.02.2024 / 11:23

Сглобката виси на косъм, некоалиционните партньори не могат да се разберат кой да оглави Външно министерство след ротацията, научи Епицентър. Бг.

“Нямаме никакво разбирателство. Никакво!”, заяви с притеснение наш източник от правителството.

Премиерът Николай Денков искал след ротацията на всяка цена освен вицепремиер да стане и първи дипломат, защото бил привлечен от екзотиката на пътуванията в чужбина и това взривява мнозинството.

Мария Габриел заявила категорично, че ако не е премиер и външен министър, тя ще се откаже и ще напусне българската политика. Нейният мотив да се противопостави на щенията на Денков е, че той не е подготвен външно-политически и няма никакви контакти в чужбина. Освен това Габриел вече е разработила по нов начин Външно министрество, готви външно-политическа доктрина, която ще представи на обществено обсъждане, има влияние във всички евроатлантически кръгове в САЩ и Европа и е уважаван дипломат в международните среди. Ако дойде Денков на нейния пост, всичко постигнато от Габриел, няма да бъде продължено, защото той има друго отношение към външната политика.

В такава абсурдна ситуация България изведнъж ще се окаже с три външни политики - на премиера Габриел, на външния министър Денков, и на президента Радев.

Към всичко това трябва да се изведе пред скоби Управленската програма на некоалицията за периода юни 2923-декември 2024, постигната в съгласие между ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС, където ясно е записано, че “През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел - номинация на ГЕРБ-СДС. След размяната Николай Денков ще бъде заместник-министър председател и министър на образованието”.

Като европейски политик Габриел категорично дължала да се спазват договореностите, заради които тя се е съгласила да се върне в България. В противен случай си тръгва. И това е заявила пред всички партийни лидери.

От ПП-ДБ обаче искали на всяка цена да получат контрола върху Външно министрество, за да “имат излаз към света”, както обяснявали на непартньорите си от ГЕРБ.

Петков, Денков и Василев заявили на Борисов и Пеевски, че за тях Външно министерство е “червена линия”. Настимир Ананиев публично обговори през уикенда настроениета в ПП-ДБ: “Буквалното приемане за ротация е Габриел - премиер, акад. Денков - вицепремиер с портфейла ѝ. Редно е той да стане външен министър. Идеята е МС да запази максимално своя състав”. Преди месеци самият Денков твърдеше точно обратното - че след ротацията ще се върне в образователното министерство, защото там се чувствал най-подготвен. Концепцията му се променила след като отиде на няколко срещи на върха в Брюксел и се видя сред политическия елит на Европа. Това погалило самочувствието му, че може да бъде и ВИП-дипломат, разказват негови колеги.

Това брутално извиване на ръце от страна на Денков и ПП-ДБ поставя на изпитание некоалицията, която може да се разпадне във всеки един момент.

На спешно свикана среща през уикенда лидерите й не са постигнали никакво съгласие. Заредени с драматизъм, недоверие и абсолютна неадекватност на страна ПП разговорите ще продължат в този дух буквално до 5 март.

Проблемът е толкова сериозен, че се разработва вариант, ако Мария Габриел си тръгне и Денов продължи мандата като премиер. Тогава ГЕРБ щели да поискат министерствата на отбраната, на енергетиката, на спорта, които имат сериозни забележки.

Борисов ясно показа недоволството си, както от Тагарав, така и от земеделския министър. “Запалиха Европа земеделците, ние тук нищо не обсъждаме. Не съм видял план и мерки”, беше упрекът на лидера на ГЕРБ. Напрежение между министър Кирил Вътев и ГЕРБ има още покрай ветото за внос на зърно от Украйна, в чието отстояване той първоначално не бе много категоричен. И министър Йоловски е с единия крак е вън от кабинета след скандалите около него. Критиките към енергийния министър Румен Радев не стихват заради закриването на “Мариците” и фотоволтаиците.

На всичкото отгоре от ПП-ДБ продължават да твърдят, че не било договорено кабинетът “Габриел” да е с мандата на ГЕРБ. Това пък е червена линия за Борисов и хората му , които са непреклонни, че това е единственият вариант ротацията да се случи, другото е унижение за тях, което няма да допуснат.

В края на миналата седмица неслучайно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ротацията не е на всяка цена - казаното бе именно по повод договорената с ПП-ДБ смяна на премиера с външния министър през март. “Има подписано споразумение и ще се придържаме към него”, е катеоричната позиция на Борисов .

И за Денков ротацията не е на всяка цена. Позициите им обаче по тази тема са коренно различни. Кой ще надделее, предстои да видим.

Автор: Валерия Велева

https://epicenter.bg/article/Sglobkata-visi-na-kosam--Denkov-iska-da-e-vanshen-ministar--za-da-patuva--Gabriel-gotova-da-si-tragne/340130/11/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев