АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОН ПРЕДЛАГА 15 ДНИ ПО СЕМЕЙНИ ПРИЧИНИ, ЗА РОДИТЕЛИТЕ - КОМПРОМИСНО, НО ДОБРО РЕШЕНИЕ

Ирина Манушева Снимка: Юлияна Корнажева
05.02.2024 / 11:12

МОН предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Промените в Наредбата за приобщаващото образование в петък бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството и до 5 март всеки може да даде предложение по тях. Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест за директора на училището.

И тези 15 дни са малко, но това е добра стъпка, каза пред БНР Ирина Манушева - автор на петицията, с която хиляди родители, учители и лекари поискаха медицинската бележка да не е единствената възможност за извиняване на отсъствията на учениците. До момента петицията е събрала 8150 подписа.

Според Манушева предложението на МОН е добро и отговаря на поставения проблем.

Децата и младежите имат кратки временни неразположения, които не позволяват участие в учебния процес, но и не изискват лекарска намеса, обясни тя проблема. И уточни, че никой не възразява срещу дигитализацията и електронните бележки. Но само заради този документ децата трябва да посещават лекар в много от случаите, добави Манушева.

В предаването "Преди всички" тя отбеляза, че единствената държава в Европа, която изисква медицински бележки, е Германия. При това и там тя е след третия ден на отсъствието, за първите дни е необходимо само обаждане от родител, коментира тя. По думите й никъде другаде няма медицински бележки, освен ако не става въпрос за някакво инфекциозно заболяване и това се прави с цел да се спре разпространението.

Отново трябва да изградим доверието между училището и семейството, категорична бе Ирина Манушева.

Тя алармира, че проблемът за детските градини също не е решен, а абсурдът там, по думите ѝ, не е по-малък.

"Той изисква нормативни промени. Имаме проект за разрешение за учениците, но за детските градини тепърва трябва това също да бъде уредено и много се надявам да няма голямо забавяне. Образователната институция не може да бъде един вид казарма за деца, където те просто трябва да стоят физически", обясни тя.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев