АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГОТВЯТ СЕ МЕРКИ СРЕЩУ НЕРАВЕНСТВАТА В ЗАПЛАТИТЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА

Готвят се мерки срещу неравенствата в заплатите на администрацията Снимка: БГНЕС
22.01.2024 / 11:17

До края на февруари се очаква да бъде готов проектът на правителствено постановление за начина, по който ще се компенсират неравенствата в заплащането в различните структури на администрацията. Това каза за Българското национално радио председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Валентина Васильонова. По този механизъм със задна дата от 1-и януари 2024 година ще бъдат разпределени предвидените в държавния бюджет близо 268 милиона лева за преодоляване на диспропорциите в заплатите:

"Методиката, която в момента разработва Министерски съвет, има за цел да изравни и да направи по-справедливи възнагражденията на работещите в структурите на различните системи, публична администрация, така че да се достигнат нормални нива на възнаграждения. Самата методика включва събиране на информация за основните месечни трудови възнаграждения на всички работещи в администрацията, в тези системи, по длъжности".

Представители на ръководството на КНСБ заедно с лидерите на синдикални федерации започнаха срещи с администрацията на Министерския съвет във връзка с проекта на постановлението. От КНСБ предупредиха, че на редица места има готовност за протести, ако заплатите не бъдат повишени. Васильонова уточни:

"Най-важното е, че в това постановление изрично ще бъдат казани – примерно парите за градушките са толкова и са за достигане на такива нива на възнаграждения, за еди коя си агенция – толкова и отиват направо там".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев