АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГВОЗДЕЙКОВ ЗА РОТАЦИЯТА: АКО ПОЛУЧА ПОКАНА, ЩЕ СИ ПОМИСЛЯ ДАЛИ ЩЕ ПРИЕМА ИЛИ НЕ

 Георги Гвоздейков
22.01.2024 / 12:40

Министърът на транспорта заяви, че дава доклади и отчети за изпълнението на управленската програма и постигнатите до момента резултати. „Не би било редно да давам оценка сам на себе си“, каза той

Ако получа покана, ще си помисля дали ще приема или не. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който коментира дали ще бъде част от настоящото редовно правителство след предстоящата премиерска ротация, очаквана през март.

На въпрос сигурен ли е за своето място в кабинета „Габриел“ след премиерската ротация между Николай Денков и Мария Габриел, той отговори: „Това не е темата, която стои пред моя поглед, тъй като всички бяхме наясно, когато приехме да сме министри, че нашата работа е да свършим важните неща за обществото и да изпълним целите на управленската програма. Това е най-важното за мен. Какво ще се случи оттам нататък, не е тема за мен“.

Министър Гвоздейков заяви, че дава доклади и отчети за изпълнението на управленската програма и постигнатите до момента резултати. „Не би било редно да давам оценка сам на себе си. Заедно с екипа правим всичко възможно поставените цели и задачи да бъдат изпълнени в срок“, увери той.

Георги Гвоздейков коментира темата след като връчи на изпълнителния директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ София д-р Славчо Близнаков документите за регистрация на вертолетното летище в болницата. Площадката е първата в столицата, която е регистрирана съгласно изискванията на европейското и българското законодателство за регистрация на болнични вертолетни летища. Тя ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

„Болница „Света Анна“ е изградила място за кацане на хеликоптери още преди години. Тук са кацали хеликоптери, но това е нещо съвсем различно, защото сега сме част от една цялостна национална система за оказване на спешна помощ по въздух. Едно е да си изолиран, друго е да си част от тази система, което е огромен напредък в спешната помощ“, посочи директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. Той припомни, че в годините назад е имало около десет спешни случая, в които площадката е била използвана.

При добри климатични условия първият хеликоптер идва на 31 януари, прелитайки от Италия до България, увери отново министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той подчерта, че това е потвърдено и от страна на италианския производител на машината, фирмата „Леонардо“.

Министър Гвоздейков припомни, че предстои хеликоптерът да бъде регистриран в Регистъра за граждански въздухоплавателни средства в България, да получи своето удостоверение за летателна годност, а операторът – своя лиценз. „Надявам се при подходящи метеорологични условия пилотите да направят необходимия нальот на тази машина и постепенно да въвеждаме системата в експлоатация в периметър на град София“, уточни той.

Графикът предвижда в края на юни тази година да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, който ще е на разположение в оперативната база в Сливен, припомни също министър Гвоздейков.

Той подчерта, че в момента са подадени осем заявления към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателния администрация“ за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други населени места в страната.

На събитието присъстваха също заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов и главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев