АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЮДЖЕТ 2024 ВЛИЗА В БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ, РАДЕВ ПРЕДУПРЕДИ "ДА СЕ ОЗАПТИ" ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР

Финансовата рамка за следващата година влиза за обсъждане в бюджетната комисия
28.11.2023 / 10:39

Финансовата рамка на страната за следващата година влиза за обсъждане в бюджетната комисия в парламента.

На извънредно заседание депутатите ще разгледат Държавния бюджет, както и бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса.

Предвижда се минималната работна заплата да стане 933 лева от 1 януари, линията на бедност - 526 лева, а от началото на юли - минималната пенсия да бъде 580 лева.

Заради спорове с партиите, подкрепящи правителството, и ДПС, без чиито гласове бюджетът не може да бъде приет, финансовият министър Асен Василев се отказа от предварително разчетените приходи от 2 милиарда лева от транзит на руски газ през страната ни.

Финансовият министър е категоричен, че бюджетът спокойно може да изкара една година без актуализация.

Василев отрече разходите за отбрана да са намалели, те са разчетени на около 4 милиарда лева. Той подчерта, че е изключително важно да имаме устойчивост на данъчната система, плоските данъци се запазват.

След внасянето на бюджета президентът Румен Радев предупреди, че може да му наложи вето. Според Радев, сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. Хрумването за енергийна вноска ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз", предупредих за това. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджета няма, подчертава Радев.

"Не изключвам вето върху бюджета, ако НС не озапти финансовия министър", предупреди Радев.

Радев определи като недопустимо намерението на министъра на финансите да разпродава държавния поземлен фонд, на което Асен Василев отговори, че президентът се позовава на фалшиви новини.

Досега президентът не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант, закани се държавният глава. Финансовият министър пък каза, че ако Радев наложи вето, това би било много зле. Ще влезем в 2024 г. без бюджет.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев