АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО В БЕРЛИН ОТМЕНИ ТАВАНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ, ЩЕ ЗАЕМА 45 МЛРД. ЕВРО

Германският канцлер Олаф Шолц (вляво) и финансовият министър Кристиан Линднер, архив. Снимка: ЕПА/БГНЕС
28.11.2023 / 10:22

Германското коалиционно правителство одобри промени в бюджета на страната, с които временно да бъдат отменени ограниченията върху тавана на държавния дълг, предаде Ройтерс.

Управляващите в Берлин планират да увеличат заемите с още около 45 милиарда евро.

Правителството на Германия възнамерява да покрие с тези средства разходите, които вече е направило за субсидиране на сметките за енергия на потребителите в условията на висока инфлация, както и за подпомагане на пострадалите от наводненията в страната.

Кабинетът на германския канцлер Олаф Шолц е принуден на тази стъпка, тъй като конституционният съд на страната забрани да бъдат използвани остатъчните средства от фонд, който първоначално е създаден за финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата, пострадали от ограниченията, наложени по време на Covid пандемията.

Съдебното решение формира "дупка" в размер на 60 милиарда евро в бюджета на Федералната република, посочва ДПА. Това означава, че въпреки плановете за поемането на нови заеми, разходната част в бюджета на Германия за 2023 г. ще бъда намалена с 15,1 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

С днешното решение за четвърта поредна година се отменя забраната за повишаване на държавния дълг, въведена от самите управляващи в Германия. Правилото за установяване на т.нар. дългова спирачка предвижда и изключения, но само при наличието на "извънредни" обстоятелства, посочва Ройтерс.

По отношение на германския проектобюджет за 2024 г. може да се стигне до намаляване на разходите на някои министерства, за да може да бъдат гарантирани плащанията за други.

Бюджетът за идната година може да не бъде приет до края на януари. Възможно е да не бъде удължен срокът на германските енергийни субсидии, отбелязва още Ройтерс, цитирана от БТА.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев