АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИКОЛА СТОЯНОВ: БЮДЖЕТНАТА ПРОГНОЗА ЗА 2025 Г. СОЧИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗЕМИ

 Никола Стоянов
28.11.2023 / 10:46

В държавния бюджет за 2024 г. няма предвидено такова нещо, но всеки бюджет има тригодишна прогнозна рамка, обръща внимание бившият икономически министър Никола Стоянов, който бе гост в ефира на БТВ.

Той коментира задочната престрелка вчера между президента Румен Радев и финансовия министър Асен Василев заради продажбата на държавна земеделска земя, за което Епицентър.бг пръв алармира. Държавният глава дори заплаши с вето на бюджета. Василев обаче заяви, че Радев се е подвел по фалшиви новини.

Когато се съгласува всеки закон, има бележки и мнения от министерствата, обясни Никола Стоянов.

"На 45 страница от мненията на Министерството на земеделието пише: "По отношение на посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г. обръщам внимание на следното...." И казва как очаква приход от 340 милиона за 700 000 декара земя. Даже в това становище министърът на земеделието казва, че този приход няма да бъде събран, дори да се продадат тези земи, защото 60% се заплащат с компенсаторки, а 40% - с реални пари. Тоест дори да се случи продажбата, ще се вземат 140 милиона, а не 350 милиона - сиреч нови 200 милиона в бюджета са кухи. Това е прогнозната част от закона за бюджета", обясни бившият икономически министър.

Според Никола Стоянов документите вървят заедно и ако се приемат - това би дало основание още през 2024 г. да започнат процедури по продажбата на тези земи, за да влязат като приход през 2025 г. Министерството на земеделието е казало, че не е добра идея, уточни той.

"Тя дава право от 1 януари да се пристъпи към започване на процедурите за продажба, за да влязат в приходите за 2025 г. Да заколим кокошката, за да се наядем днес на обяд. Но утре няма да има втора кокошка. Тази земя е ограничена - тези 700 000 декара са между 1/4 и 1/5 поземления фонд. Те се отдават под аренда всяка година на различни стопани", обясни той.

По отношение на таксите за транзит на руски газ Никола Стоянов заяви, че те няма да бъдат събрани. Това бе друга тема, по която Румен Радев атакува бюджета на Асен Василев, като предупреди, че ще се стигне до декапитализация на "Булгартрансгаз".

"Булгартрансгаз" задлъжнява много сериозно - за месец над 250-260 милиона, а си разваляме отношенията със съседи и партньори в ЕС, защото ставаме непредвидим партньор. Международни договори с дългосрочен план се изменят едностранно. Всички в ЕС са в режим на санкции, Украйна е във война с Русия, но и тя не си позволява едностранно да наложи тази такса. Не може един участник по трасето от днес за утре да реши нещо. Дори нашето законодателство не позволява такава такса", предупреди Никола Стоянов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев