АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА РОЖДЕСТВЕНСКИЯТ ПОСТ

патриарх Неофит
15.11.2023 / 15:57

От днес започват Коледните пости пост, с които православното християнство ознаменува Рождество Христово.

Днес Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение към миряните за началото на Рождественския пост, който продължава до 24 декември - Бъдни вечер.

"Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, в първия от благодатните дни на Рождественския пост се обръщаме към всички вас с пожелание за мир в душите и сърцата, духовна бодрост и още по-силно утвърждаване във вярата ни в Христа Спасителя, за Чието достойно посрещане ще се подготвяме през предстоящите ни четиридесет дни до Неговото дивно Рождество. Нека тези дни да бъдат време на истинско покаяние и усърдна молитва, на дейна любов и милосърдие към онези, които имат нужда от нас и нашата духовна, и материална подкрепа. Да оделотворяваме любовта си към Богомладенеца в осъзната, непресторена, жертвена любов към ближния - любовта, на която ни научи Сам Христос и с която Сам Той пръв ни възлюби", пожелава Негово Светейшество в обръщението си.

Патриарх Неофит отбелязва, че страданието и болката са навсякъде около нас, а затова и възможностите пред нас да подражаваме на нашия божествен Учител, на Неговото състрадание и милосърдие са изобилни. И този елемент от истинския християнски пост е не по-малко важен от другия, който се състои в ограничаването от храна и питие, в предпазването ни от всяко зломислие и злословие. Нека се възползваме от предоставената ни възможност и да преминем през Рождественския пост духовно обогатени, очистени от онова, което ни осквернява и потъмнява в нас Божия образ, по който сме сътворени, и ни пречи да се движим към богоподобието, за което сме призвани.

"В дните до пресветлото Христово Рождество нека усилим молитвите си и за всички невинни жертви на продължаващите и все повече разрастващи се в света военни конфликти. Да молим Всемилостивия Бог да упокои при Себе Си загиналите, а на онези, които трагедията на войната лишава от дом и прехрана, които ранява телесно и душевно, и разделя от техните близки и обични, да дарува Своята благодатна помощ и закрила. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!", отправя своя благослов българският патриарх Неофит.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев