АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ УЧАСТВА В УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА НА ЯПОНСКО ИЗКУСТВО В СОФИЯ

ХГ "Димитър Добрович"
15.11.2023 / 15:55

Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен участва в уникална по мащаба си изложба с японски гравюри в КВАДРАТ 500

„Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ е заглавието на изложба, която за първи път обединява и показва гравюри от колекциите на Националната галерия, художествените галерии в Сливен, Силистра и Пловдив, както и непознатата колекция на НАИМ- БАН. Експозицията дава възможност да се проникне в причудливия свят на едно изкуство, родено от многовековни традиции, внесло дихание и живот в света на естетическите условности и разширило по неповторим начин пределите на художественото възприемане на света. В тези гравюри се долавя философията на образното мислене, възглед за изразителността на линията и перфектно владеене техниката на многоцветната гравюра. Темите обхващат както красивите жени и актьори, изображенията на птици и цветя, така и популярните композиции, посветени на известни места и маршрути.

„Японските гравюри укийо-е запечатват градската култура от периода Едо (1603–1868), документират отварянето на Япония към света по време на периода Мейджи (1868–1912) и проправят пътя си до европейските пазари. Оказват влияние върху развитието на изкуството и културата в Европа, особено върху импресионистите и постимпресионистите. Тези гравюри пораждат интерес и в България, където в няколко музейни колекции, които започват да се формират около средата на XX век, са представени с едни от най-популярните теми“, казват от екипа на изложбата.

Изложбата може да бъде разгледана до края на януари 2024 г.

Още снимки от новината

откриването на изложбата
картина

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев