АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ОБЛАСТ СЛИВЕН ВЪВЕЖДАТ МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИ ГРИП

мисирки
16.11.2023 / 11:34

област Сливен се въвеждат мерки срещу птичи грип, съобщиха от областната администрация, където се състоя заседание на Областната епизоотична комисия.

Със заповед на областния управител се забраняват организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби на всички видове животни и птици, животински продукти, изложби на домашни животни и птици, включително и екзотични видове. Въвежда се забрана и за отглеждането на домашни птици на открито.

В момента се извършва епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици с цел намиране първоизточника на заразата. Ще бъдат информирани орнитоложките дружества и ловни дружинки, за да може при евентуално откриване от тяхна страна на мъртви животни, те да бъдат веднага предоставени за лабораторни изследвания.

Oт 10 ноември със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) беше въведена забрана за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици. Мярката е във връзка с усложнената епизоотична обстановка и има превантивен характер срещу възможното разпространение на болести по животните.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев