АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ В НС ИЗСЛУШВА РЕСОРНИЯ МИНИСТЪР ЗАРАДИ ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ

Христо Хинков Снимка: БГНЕС
23.10.2023 / 08:52

Заради проблемите с преминаването към изцяло електронно предписване на антибиотици и антидиабетни лекарства здравната комисия в парламента ще изслуша ресорния министър Христо Хинков, както и ръководителите на Агенцията по лекарствата и дружеството "Информационно обслужване".

Връщане на пациенти от аптеките, заради софтуерни проблеми или липса на изписания медикамент, невъзможност на зъболекари да изписват електронни рецепти, тъй като не са разучили технологията - така преминава първата седмица от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за контрол на диабета.

От Българския лекарски съюз поискаха незабавно връщане на смесения модел на издаване на рецепти за определен период, а в петък заплашиха с протести, ако министерството не се съобрази с исканията им.

Здравният министър Христо Хинков заяви няколко пъти, че връщане назад няма.

В края на седмицата обясни пред Нова телевизия, че за 4 дни са издадени 70 000 електронни рецепти, а изпълнените са 65 процента. Според него няма нарушение в правата на хората за достъп до лечение.

По-рано Хинков увери, че до две седмици ще бъдат изгладени проблемите в отпускането на лекарства с електронна рецепта.

Междувременно спешните медици призоваха да им се разреши да изписват антибиотици с хартиена рецепта, тъй като в момента са принудени да изпращат прегледаните от тях пациенти при личните им лекари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев