АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖИВОДАР ТЕРЗИЕВ: ДЕРОГАЦИЯТА НЯМА ДА СЕ ОТРАЗИ СЪЩЕСТВЕНО НА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА

Бензин - цени
23.10.2023 / 08:46

Цените на петрола в международен план са спокойни в момента на фона на всички събития, които виждаме в Близкия изток и Украйна. Това заяви пред БНР Живодар Терзиев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация.

Той подчерта, че очакванията са били, че конфликтът в Близкия изток ще ескалира цената на нефта, която е в момента.

"Повече от година не правим бизнес с горива, а някой прави политика на гърба на горивата. Говоря в геополитически и международен план. Въпреки екстремалните процеси в Израел и Ивицата Газа, интервенцията от страна на Саудитска Арабия и намесата на САЩ на международния пазар доведе миналата седмица до рязко понижаване от 93 на 88-89 долара. Днес цените са около 90-91 долара с тенденция надолу в рамките на деня. Това означава, че цените са спокойни", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му пазарът и в България е спокоен.

Живодар Терзиев е категоричен, че дерогацията няма да се отрази пряко и съществено на цената на горивата.

"Не дерогацията, не липсата на дерогация, а решенията "за" и "против" дебалансират пазара и водят участниците на пазара до шизофрения", подчерта той.

Според него намерението 100% от горивата да се съхраняват у нас не е решение към настоящия момент, а по скоро създава проблеми.

Намесата на държавата във всяка частна структура е проблем и дава лоши сигнали, категоричен бе председател на Бъларската петролна и газова асоциация. Според него трябва да има прогнозируемост години напред, а не решения от днес за утре.

"По този начин ние нов външен инвеститор няма да видим в следващите години в нашия сектор и в сектор "Енергетика" като цяло".

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев