АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЯТ НОВИ РЕГИСТРАЦИИ И ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ

Валят нови регистрации и заявления за гласуване по настоящ адрес преди местния вот
23.10.2023 / 08:55

В края на миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков изпрати доклад до премиера Николай Денков с резултатите от направения анализ на дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", който е установил "необичайно голям брой нови регистрации и заявления за гласуване по настоящ адрес" преди местния вот.

В подробна справка, изпратена и до медиите, са установени 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, включени в избирателните списъци и близо 1700 адреса, на които живеят повече от 20 лица с избирателни права.

Пет села от община Благоевград присъстват в списъка от 323 населени места, в които анализът посочва необичайно голям ръст на регистрациите или издадени удостоверения за гласуване по настоящ адрес. Оказа се, че адресите всъщност са махали и регистрациите не са нови. В село Изгрев дори няма такъв адрес, какъвто е посочен в справката. Аналогичен е случаят в село Долно Осеново, община Симитли, в което няма улици, а Горна и Долна махала, съответно с 398 и 812 регистрирани жители. Към 2013 година в селото живеят 1381 човека, което е с 200 по-малко от посочените в доклада на ГРАО.

В сатовчанското село Плетена на адрес Горна махала са записани 727 живеещи, а в другата махала – Забърдо, са регистрирани 796 жители. Точно толкова е населението на планинското село, отново по справка от преди 10 години, което потвърждава, че нови регистрации няма.

Като съмнителен адрес с повече от 20 регистрации е посочен и този на улица Седма № 15 в разложкото село Долно Драглище. Там се намира Домът за възрастни хора с физически увреждания и те са 42-ма.

В справката със съмнителен анализ на фактите са още жилищни кооперации и хотели в Сандански, Петрич и Банско.

Единственият адрес, който наистина е еднофамилен имот и където са посочени регистрирани 142 регистрирани лица, е ул. "Стара планина" №2 в Разлог. Заради специфичния етнически профил на квартал "Изток" решихме да проверим как изглеждат нещата на място.

Имотът е голям, с няколко входни врати, а на една от тях пишеше, че се продава. Офертата се оказа вече неактуална, каза пред кореспондентът на БНР другият собственик - Генади Адамов, закупил по-голямата част от имота - триетажна къща с дворно място. Той не знае за регистрирани други хора на адреса, освен неговото семейство. Той е категоричен, че ще направи справка в отдел ГРАО на община Разлог, за да разбере кога всъщност са извършени тези регистрации на 142 лица на ул. "Стара планина" №2 в квартал "Изток". И много вероятно е да се окаже, че изборният туризъм не е от вчера.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев