АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ НАХЛУХА В КОНГРЕСА НА САЩ, ПРОТЕСТИРАЙКИ СРЕЩУ ВОЙНАТА В ГАЗА

СТОТИЦИ АМЕРИКАНСКИ ЕВРЕИ НАХЛУХА В КОНГРЕСА НА САЩ, ПРОТЕСТИРАЙКИ СРЕЩУ ВОЙНАТА В ГАЗА
19.10.2023 / 10:43

Стотици излязоха на протест на Капитолийския хълм в САЩ и окупираха част от офис сграда на Камарата на представителите, съобщава Си Би Ес.

Те призоваха законодателите и администрацията на президента Джо Байдън да настояват за прекратяване на огъня в ивицата Газа, която е подложена на израелски въздушни удари след смъртоносната терористична атака на "Хамас".

Облечени с черни тениски с надпис "Евреите казват прекратете огъня сега" и "Не в наше име", активисти седнаха на пода, пляскаха с ръце и пееха в ротондата на сградата Cannon. Те издигнаха и големи транспаранти с надпис "Прекратете огъня" и "Да живее Газа".

"Предупредихме протестиращите да прекратят демонстрацията и когато не се подчиниха, ние започнахме да ги арестуваме", съобщиха от полицията на Капитолия на САЩ в социалната мрежа "Екс".

Те уточниха, че протестите не са разрешени вътре в сградата. По информация на полицията протестиращите са влезли в сградата законно през контролно-пропускателни пунктове за посетители и им е било разрешено да се съберат, но не спазили предупрежденията на полицията след началото на демонстрациите.

По предварителни данни на полицията са задържани около 300 демонстранти. Техният брой обаче може да нарасне. Трима души са обвинени в нападение над полицейски служители. Арестите бяха извършени на демонстрация с участието включително на американски евреи, които носеха плакати с надписи: "Кръвта ни е с един и същи цвят", "Ционизмът е расизъм" и "Евреите искат прекратяване на огъня сега". Според Соня Майерсън-Нокс, говорител на националната еврейска антиционистка организация "Еврейски глас за мир" в протеста са участвали 400 американски евреи и 25 равини, които са против израелската окупация. Те настояват Конгресът да приеме резолюция за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Протестът е организиран от групата "Еврейски глас за мир" - еврейска антиционистка организация.

Преди седящата демонстрация стотици хора се бяха събрали край Капитолия с призив администрацията на Байдън да призове за прекратяване на огъня.

От 7 октомври до сега в САЩ са се провели над 400 бдения, митинги и протести. Пропалестински демонстрации се проведоха във Вашингтон, Чикаго и в университети в други градове на САЩ.

В Чикаго също имаше митинг с участието на хиляди хора, които се отправиха към израелското консулство със скандирания в призив за прекратяване на огъня.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев