АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛНИТЕ ТЕКСТОВЕ ЗА ВЕИ В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ НЕ СА МИНАВАЛИ ПРЕЗ РЕСОРНАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА

Симеон Караколев
19.10.2023 / 10:50

Промените в Закона за опазване на земеделските земи бяха направени през преходни и заключителни разпоредби в Закона за енергията от ВЕИ, а държавният глава Румен Радев сезира по темата Конституционния съд. Промените провокираха сериозно напрежение сред земеделците.

Отварят пътя към фотосинтеза за животновъдството, коментира пред БНР Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той припомни, че от години алармират как пасищата се заемат от фотоволтаици и "животните трябва да пасат или по градинките, или върху панелите".

Това е категорично неприемливо, подчерта Караколев. И в момента общинските съвети използват вратички за промяна на предназначението на въпросните територии и превръщането им във фотоволтаични паркове, изтъкна той. По думите му вече хиляди декари за такива паркове се отдават на концесии за над 20 години.

"В момента в България има може би над 50 000 такива, като от тях над 95% са върху пасища. Буквално вече няма никаква пречка всевъзможни земеделски земи да бъдат превръщани във фотоволтаични паркове. Какъв е ефектът за държавата? Дали държавата иска да поощрява екологично, природосъобразно животновъдство, като отнема пасищата на животновъдите и ги дава в ръцете на корпоративния бизнес?"

"Това, което политиците направиха тихомълком, скришом - да свалят да се изгражда ВЕИ на седма, шеста и пета категория земя. Може би над 50% от територията на страната е пета категория. На пета категория може да се отглежда абсолютно всичко! Масово площите, които се обработват са трета, четвърта, пета и шеста категория", посочи пред БНР Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите.

"За мен е престъпление да се изграждат фотоволтаици и всякакви видове ВЕИ-та върху такава плодородна земя! Обиколил съм по-голямата част от Европа – никъде няма такова страшилище, каквото е в България – стотици хиляди декари с фотоволтаици. Не знам защо това се допусна", коментира Христов. Според него промяната е направена именно през преходни и заключителни разпоредби на Закона за ВЕИ, "за да не се види".

"Нито има обществено обсъждане, нито мотиви, нито становища от екологични организации, които в момента стоят и никой не реагира по никой начин, иначе всички са много зелени. Ще искаме тази промяна да бъде премахната и отменена. (…) Не знам дали някой прави оценка как това влияе върху околната среда!"

Тази промяна е изключително необоснована, включително от гледна точка на конституционосъобразността. Това трябва да претърпи промяна чрез ново изменение само в Закона за опазване на земеделските земи, категорична е Десислава Танева.

Тя отправи критики и заради това, че промяната е направена "без какъвто и да е количествен анализ – на ресурса като земя, на обема енергия, който е възможно да бъде произведен и продаден". Танева възрази срещу подхода "вместо да произвеждаме храна, да стимулираме инвеститорите да произвеждат енергия върху пета категория земи" и прогнозира, че ще има мнозинство така приетите текстове да бъдат променени.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев