АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИСИ ПРЕД БЛИНКЪН: НАПАДЕНИЕТО НА ИЗРАЕЛ НАД ГАЗА Е "КОЛЕКТИВНО НАКАЗАНИЕ" НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ

Сиси пред Блинкън: Нападението на Израел над Газа е "колективно наказание" на палестинците
16.10.2023 / 10:56

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси упрекна в неделя Израел за отговора му срещу "Хамас". В разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинк той нарече нападението срещу Газа "колективно наказание", съобщава "Ройтерс".

"Реакцията надхвърли правото на самозащита, превръщайки се в колективно наказание за 2,3 милиона души в Газа", каза ел-Сиси.

Забележките му са едни от най-силните публични изявления на Египет след клането миналата седмица на израелски музикален фестивал, което превърна конфликта между Израел и Палестина в тотална война.

Египет се очерта като посредник между Израел и Палестина, но в същото време обяви, че палестинците трябва да се борят за каузата си от своята страна, не като бежанци в друга държава.

Египетският лидер също каза на Блинкън, че войната може да има последици за целия регион, въпреки че той поддържаше, че Египет все още е съюзник на еврейския народ.

"Казахте, че сте евреин, каза ел-Сиси, според репортер на Washington Post. Аз съм египтянин, който е израснал с евреи в Египет. Те никога не са били подлагани на каквато и да е форма на потисничество и никога не се е случвало в нашия регион евреите да са били набелязани за мишена".

Блинкън каза на ел-Сиси, че е дошъл "като човешко същество", което е ужасено от действията на Хамас.

Припомняме, че това е една от многобройните спирки в обиколката на Блинкън в Близкия изток за събиране на подкрепа за намаляване на напрежението и предотвратяване на по-нататъшна, по-регионална ескалация на войната. След като пристигна в Израел, Блинкън посети Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Много лидери от региона обвиниха Израел в колективно наказание срещу цивилни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев