АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ФИГАРО“: ИЗРАЕЛСКИЯТ ОТВЕТЕН УДАР В ГАЗА ВЕЧЕ УБИ ПОВЕЧЕ ОТ 2300 ДУШИ, ОТ КОИТО НАД 700 ДЕЦА

„Фигаро“: Израелският ответен удар в Газа вече уби повече от 2300 души, от които над 700 деца
16.10.2023 / 11:07

Под израелските бомбардировки и докато хуманитарната помощ остава блокирана в Египет, палестинските семейства започнаха от петък да се евакуират от северната част на ивицата Газа, пише „Фигаро“ в репортаж от палестинския анклав.

Израел продължава подготовката си в неделя за сухопътна офанзива в северната част на ивицата Газа, обстрелван безмилостно, на деветия ден от войната, предизвикана от безпрецедентната атака, започната на 7 октомври от ислямисткото движение Хамас на негова територия. Израел призова жителите на северната палестинска територия, около 1,1 милиона души от общо 2,4 милиона жители на Газа, да „не забавят“ евакуацията си на юг, където продължават да се стичат десетки хиляди хора.

Израелският ответен удар вече е убил повече от 2300 души, включително повече от 700 деца в ивицата Газа, според Министерството на здравеопазването на Хамас. Израел заяви, че се насочва към град Газа, за да унищожи оперативния център на палестинското ислямистко движение, класифицирано като терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и Израел.

В нощта срещу неделя Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че принудителната евакуация на повече от 2000 пациенти от болници на север към пренаселени медицински заведения на юг може да бъде „еквивалент на смъртна присъда“.

В южната част на Газа разселените хора се опитват да намерят подслон, храна и вода. В Рафах десетки семейства влязоха в училище на ООН, струпвайки пране, матраци и пакети в класните статии и на детската площадка, отбеляза журналист от АФП. По-на север, точно в двора на болницата „Насър“ в Хан Юнис, се тълпят хиляди разселени хора. „Това е катастрофа, няма нищо за ядене, не знаем къде да спим, не знаем какво да правим и къде да отидем“, оплаква се четиридесетгодишната Джума Насър.

Повече от 423 хил. жители на Газа са напуснали домовете си от началото на ударите, а 5540 домове са били разрушени според ООН. Палестинци, опитващи се да избягат на юг през район, който израелската армия представя като сигурен, са били убити при израелски удари, разказаха свидетели и служители на Хамас в събота.

Междувременно хуманитарна помощ, пристигаща от няколко столици, се натрупа в неделя в египетския Синай, граничещ с ивицата Газа, без обаче да достигне до палестинската територия.

След три израелски бомбардировки за по-малко от 24 часа в понеделник и вторник срещу палестинския граничен пункт Рафах към Египет, той беше затворен.

В неделя свидетели съобщиха, че бетонните блокове, поставени от египтяните след израелските бомбардировки, за да подсилят границата им, все още са на мястото си, което изглежда показва, че не се планира непосредствено преминаване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев