АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ ВЪВ FACEBOOK: НЯМА ДА ОТСТЪПИМ ПРЕД ЕНЕРГЕТИЦИТЕ, В ПРОТЕСТИТЕ СЕ НАМЕСВАТ ПРОРУСКИ ИНТЕРЕСИ

Денков
10.10.2023 / 12:00

„Промените ще се случат и тези териториални планове, срещу които възразяват, всъщност им помагат на тях да се адаптират към тези промени“, каза той във връзка с протестите на енергетиците

Премиерът Денков продължава традицията да отговаря на въпроси на граждани на живо във Facebook.

Войната между "Хамас" и Израел засега не налага България да преосмисли отказа от руски петрол, предвид очаквани нови промени в доставките в световен мащаб, заяви министър-председателят.

"Поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има възможност да се реагира, ако ситуацията го налага", каза акад. Денков.

От въпросите във "Фейсбук" под публикацията на Министерския съвет за въпроси към Николай Денков прави впечатление, че множество са за размерите на заплащане, конкретно активно има включване за заплатите на служителите в Националния статистически институт (НСИ).

"През 2023 г. НСИ е една от малкото държавни институции, които не получиха увеличение на средствата за работни заплати. Въпросът ми е: защо допуснахте това", пише потребител.

Някои потребители се интересуват дали и кога правителството "Денков - Габриел" ще подаде оставка. Други искат да знаят за мерките, които кабинетът предприема за ограничаване на руската пропаганда, трети как и кога ще се ограничат възлаганията на проекти през инхаус процедури.

„Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българите, които бяха там. Готови сме за още един полет, ако има още желаещи да се приберат. Ако конфликтът в Израел се задълбочи, това ще има отражение на цените у нас“, заяви Денков.

Според него за момента не трябва да се преосмисля дерогацията за руския петрол.

„Инфлацията се определя от международните цени на енергията и храните. Ако петролът отново се вдигне, това ще има отражение върху инфлацията. Важно е по отношение на храните да подкрепяме българското производство“, каза той.

„Ако трябва да обобщя работата си, то трябва да кажа, че съм рестартирал почти всички сектори. Това, което виждаме като проблеми в енергетиката и в преговорите с аграрните производители, е че има много замитани проблеми под килима.

Ние няма да крием проблемите, а ще ги обсъждаме, слагайки ги на масата. За производителите имахме няколко обсъждания. Променяме начина на субсидиране, за да могат да бъдат помогнати по-малките и средните производители“, каза той.

По думите му много от усилията на правителството са скрити от обществеността, но ги има.

Денков изтъкна, че е рестартирал и преговорите за Шенген и Еврозоната и вече почти всичко върви по план.

„Искам да разделя хората, които организират тези протести от тези на улицата. Много голяма част от организаторите са партийни фигури от формации с проруска нагласа“, каза той.

„Не може всичко да продължава както е било досега. Технологиите се променят бързо, а България вече закъснява с промените“, каза премиерът във връзка с живота на въглищните централи.

По думите му не случайно Китай е най-големият производител на фотоволтаици. „Ако някой си представя, че всичко ще продължи, както е било години наред, просто не може да осъзнае какво се случва“, каза той.

„Промените ще се случат и тези териториални планове, срещу които възразяват, всъщност им помагат на тях да се адаптират към тези промени“, каза той във връзка с протестите на енергетиците

По думите му няма накъде повече да се отстъпи пред енергетиците. Според него в дискусията трябва да се вкара разум и отново да се седне на масата на преговорите.

Той сравни ситуацията с телефон: „Преди имахме телефони с шайби. Сякаш, когато дойдоха модерните мобилни устройства, да кажем, че няма да ги използваме, защото си имаме тези с шайбите. Няма как да не продължим развитието си“, смята той.

Енергийният преход ще отнеме поне до 2040- 2045 година промени в тези региони. Всичко, което сме можели да отстъпим, ние сме го направили. Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията, отново да седнем на масата за преговори и да видим как да го направим най-добре за тях, изтъкна премиерът.

"Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и се променя много бързо. Ако някой си представя, че всички ще продължи, както е било досега години наред, просто не може да осъзнае какво се случва", категоричен бе Денков.

По думите му енергийният преход ще се случи, а териториалните планове, които страната ни изпрати към Европейската комисия, гарантират предприемането на правилните стъпки за това.

"Промените ще се случат. Тези териториални планове, Планът за възстановяване и устойчивост срещу които възразяват, помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени", обясни той.

На въпрос дали властта е готова да прави още стъпки, за да прекрати недоволството на хората, които все още протестират по АМ "Тракия", той отговори така: "Повече няма накъде. Ясно казахме, че няма да затваряме административно топлоелектрическите централи. Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които много често дават значително по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базовите мощности, където участват и въглищните централи – това означава още много години наред".

По думите му въглищните централи ще продължат да работят, като постепенно и плавно ще се извършва рекултивация, така че секторът да бъде трансформиран.

„Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност, с която бихме искали. Първата е, че през предишните години, в някои от най-сериозните такива проекти, имаме строителство, без съответните книжа. Това затруднява продължението на тази дейност“, каза Денков.

„Когато се обявят големи поръчки, всичко се обжалва максимално и чак тогава се дава старт“, изтъкна той като друг проблем за подема на строителството у нас.

„В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи и жертвите по пътищата. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. Изискват се обаче сериозни организационни усилия“, каза той.

„Няма никаква причина да връщаме маските и да променяме правилата за здравна безопасност. Случаите на Ковид са такива, че ние се намираме в най-ниската зона. В момента няма претоварване на здравната система. Призовавам всички да не се поддават на слухове и на опитите за насаждане на страх и гняв“, каза Денков.

Всеки, който желае може да зададе въпросите си като коментар под живото излъчване. Очаква се във фокуса на дискусиите да са темите за националната ни сигурност и енергийната независимост.

Акад. Николай Денков е министър-председател на страната вече от 4 месеца. По план след деветия месец от съставянето на кабинета на стола на премиера ще седне Мария Габриел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев