АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

POLITICO: АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ НА ИЗБОРИТЕ В БАВАРИЯ И ХЕСЕН

Politico: Алтернатива за Германия е най-големият победител на изборите в Бавария и Хесен
09.10.2023 / 12:54

На изборите в два западни региона, които се смятат за ветропоказател за цяла Германия, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ регистрира силно представяне, а трите партии, които съставят федералното коалиционно правителство, регистрираха тежка загуба, пише "Фокус" в превод от европейската редакция на Politico.

Консервативните сили спечелиха ясни победи както в провинциите Бавария, така и в Хесен. В Бавария се очаква Християнсоциалният съюз (ХСС), сестринска партия на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), спечели 37 процента от гласовете. В Хесен ХДС се очаква да спечели 34,6 процента от гласовете.

Но най-големият победител от вечерта беше може би АзГ, партия, която става все по-екстремна от основаването си през 2013 г. АзГ зае второ място в Хесен и трето място в Бавария, според предварителните резултати, забележителни печалби за партията.

Силното представяне на АзГ извън нейния традиционен бастион в бивша Източна Германия предполага, че партията успешно е разширила базата си за подкрепа. Това развитие вече предизвика подновена вълна от самоанализ сред лидерите на основните партии.

„Увеличеното представяне на АзГ може само да тревожи всеки демократ в тази страна“, оплака се Рикарда Ланг, един от лидерите на Зелените, по обществената телевизия. „Бих искал да видя как се отдалечаваме от соченето с пръсти и всяка демократична партия сега да обмисли какво можем да направим, за да накараме [изборните резултати] отново да изглеждат различни в бъдеще“.

Както в Бавария, така и в Хесен, трите партии, които съставляват управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц – лявоцентристките социалдемократи (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) – отбелязаха спад на подкрепата си. Този резултат демонстрира широко разпространено недоволство от федералното правителство във време на нарастваща икономическа и социална несигурност.

Германската икономика е в продължителен застой и спад, ускоряван отчасти от скока на цените на енергията, последвал нахлуването на Русия в Украйна. Рязкото увеличение на броя на търсещите убежище, влизащи в Германия тази година, и нарастващият недостиг на достъпни жилища също подхраниха недоволството на избирателите.

Очевидно АзГ успя да се възползва от това недоволство. Робърт Ламбру, лидер на парламентарната група на АзГ в Хесен, където партията се очакваше да спечели 18,4 процента от гласовете, определи представянето на партията в провинцията „спиращо дъха“. Много хора, добави той, „чувстват, че е необходима промяна в политиката. Имаме висока инфлация, високи цени на енергията, високи наеми. Имаме напълно неконтролирана масова имиграция. Тук има много да се направи“.

В Бавария АзГ се очакваше да спечели 14,6 процента от гласовете, точно зад Свободните гласоподаватели, дясна нововъзникнала партия, която управлява в коалиция с ХСС в провинцията.

Федералното управляващо коалиционно правителство на Германия вече често е обхванато от вътрешни борби, особено между Зелените и СвДП – партии, които в много отношения са идеологически противоположни. Лошият резултат за коалиционните партии може да влоши разногласията, тъй като всяка партия се стреми да укрепи своята база от подкрепа.

В Хесен, бивша крепост на ГСДП, социалдемократите претърпяха срамно поражение, спечелвайки само 15,1 процента от гласовете, според прогнозите. Загубата е още по-обезпокоителна за партията, тъй като нейният кандидат в провинцията е федералният вътрешен министър на Шолц, Нанси Файзер, която в реч нарече резултата „много разочароващ“.

При такъв слаб резултат мнозина сега спекулират дали Фейзер ще успее да запази поста си на вътрешен министър. Канцлерът Шолц вероятно ще бъде изправен пред натиск да направи радикални промени, за да преобърне съдбата на своята партия и коалиция.

Резултатът от изборите беше особено катастрофален за СвДП, младши партньор в коалицията на Шолц. Партията спечели само три процента от гласовете в Бавария и пет процента от гласовете в Хесен, според прогнозите. Партията е застрашена да изпадне и от двата провинциални парламента, ако не успее да преодолее прага от пет процента.

За лидерите на федералното коалиционно правителство на Германия резултатът от изборите вече предизвика силна тревога. Единственият въпрос е дали има достатъчно единство в коалицията, за да се обърне течението.

„Разбира се, ние не сме глухи и слепи“, заяви генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт по германската обществена телевизия след излизането на първоначалните изборни резултати. „Всички ние заедно в тази коалиция трябва да разпознаем сигналите“.

Източници: "Фокус", kritichno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев