АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННА СРЕЩА МЕЖДУ ПРЕМИЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – РУМЪНИЯ – ГЪРЦИЯ

Тристранна среща между премиерите на България – Румъния – Гърция
09.10.2023 / 14:48

Премиерите на България, Гърция и Румъния - Николай Денков, Кириако Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку осъдиха нападението на палестинската групировка "Хамас" над Израел. Тримата проведоха тристранна среща в резиденция "Евксиноград" край Варна с основен акцент - транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на региона, съобщи премиерът Николай Денков:

"Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори".

Основен акцент на срещата беше регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Срещата бе инициирана от Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Всички проблеми днес имат изключително важен надрегионален аспект, свързан с това, което се случва в Украйна. С това, което виждаме от два дни, че се случва в Израел. Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори. Това каза премиерът Николай Денков и обобщи какви теми са били засегнати на срещата.

„Всички ние трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на думата заедно. И като политическа позиция, и като общи ценности, които да отстояваме всеки един ден в работата си. И като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще, каза още Денков.

Срещата ни е помрачена от терористичното нападение над Израел. Цяла Европа и целият свят осъжда ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви и признаваме правото на Израел да се защитава. Това трябва да приключи по-скоро. Това заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в Евксиноград.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта амбицията на Гърция за водеща енергийна роля на Балканите:

"Продължаваме да инвестираме във възобновяеми енергийни източници и искаме да превърнем целия регион на център на международна свързаност и пренос на зелена енергия - нещо, което, както обсъдихме, изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни".

Румънският премиер Йон-Марчел Чолаку заяви, че е необходимо да се изгради нов мост над Дунав между Гюргево и Русе, да се увеличи капацитетът за плаване по реката. Той подчерта, че друг акцент в разговорите е било присъединяването на България и Румъния към Шенген:

"В момента Румъния изпълнява всички технически изисквания вече повече от десет години. Усилията, които полага България в последно време да приключи всички отворени дела по отношение на правовата държава, вече са приключени. Комисията също признава това и се надяваме, че в следващия период бихме могли да обсъждаме практически както с комисията, така и с Европейския парламент, но и между двете страни, които участват".

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас изрази надежда до края на годината да бъде взето положително решение за членство на България и Румъния в Шенген:

"И двете държави са постигнали значителен напредък що се отнася до миграционния натиск, но също така са тествани и веригите на доставки в Европа. Затова аз се надявам, даже съм убеден, че до края на годината ще можем да вземем положително решение за Шенген и всички работим активно за постигане на тази цел".

София и Букурещ посрещат всички теми с общи позиции, това се подчертава с обща декларация, която току що подписахме, заяви гръцкият премиер. Гърция има водеща роля за енергийната свързаност. Продължаваме да инвестираме във ВЕИ и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия, нещо, което изисква развитието на електропреносните мрежи на страните ни, за да можем да реализираме визията си.

Европейският път на Западните Балкани може да бъде лост за стабилност в региона. Гърция е най-старият член на ЕС и подкрепя европейската перспектива вече 20 г. още от срещата в Солун през 2003 г., добави Мицотакис.

България и Румъния изпълняват условията за присъединяване в Шенгенското пространство, но това не го решава Европейската комисия. Решението за Шенген се взема от държавите-членки, не от ЕК, така че имаме още един прозорец на възможност, така да се каже, но причините, които изредих, че двете държави са се застъпили по невероятен начин по време на засиления миграционен натиск, и двете държави ни помогнаха в гарантирането на безпроблемна търговия и движение по време на пандемията и сега. И двете държави са готови да поемат отговорност за външната граница на ЕС. Всички планети са се подредили за едно правилно решение до края на годината. Този следобед ще се срещна с австрийския канцлер във Виена, Стискаме палци, ще стигнем до там, каза Схинас.

Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в отговор на въпрос кога страната ни и северната ни съседка ще са част от Шенген.

Шенген е най-безопасната зона за пътуване. Присъединяването на България и Румъния ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност, това значи по-добър контрол на външните граници. До края на годината се надявам, че ще вземем работещо решение за Шенген, каза Маргаритис Схинас.

Забелязвам един ренесанс в Европа и южната част на Европа. Виждаме европейският регион във водеща позиция. Сега има силни правителства, добави Схинас.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев