АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ" ЗАПОЧВАТ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ВНАСЯНЕ НА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ КАБИНЕТА

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов даде брифинг в НС, като обяви, че събират подписи на депутати за вот на недоверие към правителството - 4 октомври 2023 г.. Снимка: БТА
04.10.2023 / 15:00

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи в кулоарите на парламента, че партията му е започнала консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката в сектор "Енергетика".

По думите на Костадинов от ИТН са заявили подкрепа, а БСП трябва да обсъдят темата вътрешнопартийно и тогава ще излязат с решение.

Според Конституцията за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите една пета от депутатите или 48 народни представители – точно толкова, колкото имат Възраждане и ИТН:

"По-голямата част от групите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" са се подписали, продължаваме да се подписваме. Ще изчакаме да видим какво е решението на БСП и утре или най-късно в петък вотът на недоверие ще бъде внесен - заради цялостната политика на правителството в сектор "Енергетика" и унищожаването на българската въглищна индустрия", посочи Костадинов.

Цялата парламентарна група на ИТН подкрепя вота на недоверие, потвърди пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

"Вижте, ние сме опозиция, то е ясно. При това сме доста твърда опозиция", аргументира се Йорданов. По думите му в момента "с унищожаването на енергийния сектор на България" правителството вреди много, "без да броим, че и краде много".

Попитан дали вярва, че този вот може да успее, депутатът коментира, че и да не успее, това е политически акт. Ние сме опозиция, смятаме, че са вредни и го показваме включително по този разрешен от закона начин, добави Йорданов.

На въпрос, свързан с териториалните планове, изпратени в Брюксел, които протестиращите енергетици и миньори настояват да бъдат изтеглени, Йорданов коментира, че ако се подходи прагматично, е "по-добре е да не ги вземем тези пари за сектор "Енергетика" от милиард и 700 млн. евро, вместо да дойдат в България и те да ги откраднат".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев