АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ЕНЕРГЕТИЦИТЕ

 Премиерът Николай Денков (в центъра), Кирил Петков и Росен Костурков от ПП-ДБ (вдясно) на заседанието на НС - 4 октомври 2023 г.
04.10.2023 / 15:54

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът одобри Споразумението между министър-председателя, представители на правителството, депутати и представители на синдикалните организации в сектора "Енергетика". То беше сключено вчера, след 7-часови преговори.

За гласуваха 133-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против - 66 от "Възраждане", БСП, ИТН и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

До решението се стигна след тричасов остър дебат, в който опозицията обвини управляващите, че унищожават енергийния сектор, не защитават интересите на протестиращите енергетици и миньори и приемат неизгодни за България условия на Брюксел.

Това стана причина в края на дебата премиерът Николай Денков да се обърне рязко към народните представители с "уважаеми и неуважаеми дами и господа".

Той обясни думите си към част от тях с това, че е чул "лъжи и просташки подмятания".

От парламентарната трибуна Денков отхвърли твърденията на опозицията, че подписаното вчера и одобрено днес от Народното събрание споразумение не отговаря на исканията на протестиращите миньори и енергетици:

"Това споразумение, до което стигнахме накрая, да бъде внесено в Народното събрание беше на протестиращите и ние се съгласихме, така че всеки, който оспорва нуждата от споразумение, всеки, който оспорва нуждата от това решение, което днеска обсъждаме тук, всъщност възразява срещу това, което искаха протестиращите".

Изказването му бе сподиряно от възгласи "Оставка", а в отрицателен вот след окончателното гласуване от "Възраждане" се заканиха да работят срещу въвеждане на решението.

По повод инициативата на "Възраждане" и ИТН за внасяне на вот на недоверие към правителството заради политиката му в областта на енергетиката, Денков коментира:

"Тези хора изобщо не се грижат за енергетиката, ако се грижеха за енергетиката, трябваше да бъдат заедно с нас и заедно да обсъждаме какви да са точките и какви да са промените.

Всеки, който казва - изтеглете териториалните планове, се опитва да провали целия процес, с който ние се опитваме да развием енергетиката в България. Това е истината, така че по това ще ги познаете".

Премиерът Денков отхвърли и определенията на опозицията, че се е държал като "секретарка" на депутата Делян Пеевски на вчерашната среща, на която беше постигната договореността с енергетиците:

"Приличам ли ви на секретарка? Вчера ще видите, че всъщност в хода на дискусията, нали, господин Пеевски по отношение на самите решения, той няма някакво особено отношение. Но сега, когато някои хора от ИТН или от "Възраждане" взеха да правят шоу или да викат, той ги подисциплинира. Аз като академично лице, нали, нямам тези навици. вече да помогна в това отношение".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев