АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА УКРАЙНА - НЕ

Виктор Орбан
30.06.2023 / 12:31

Унгария отхвърля плановете на Европейската комисия за отпускане на повече средства за Украйна и не е готова да предостави още пари за финансиране на увеличените разходи на Европейския съюз за обслужване на дълга, заяви днес пред държавно радио министър-председателят Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който говори в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, определи като "нелепо" искането от страна на ЕК Унгария да предостави повече финансови средства, въпреки че Будапеща - както и Полша, все още не са получили средствата по Плана за възстановяване заради спор за върховенството на закона.

Европейския съюз ще предостави на Украйна помощ в размер на 50 милиарда евро в периода 2024-2027 г., заяви миналата седмица председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това решение дойде след преразглеждането на общия бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който бе изчерпан от пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и енергийната криза. Високата инфлация и повишаването на лихвените проценти също удвоиха разходите по обслужването на дълга.

"Едно нещо е ясно, ние унгарците няма да дадем повече пари на Украйна, докато не кажат къде са отишли предишните средства на стойност около 70 милиарда евро", заяви Орбан. "Намираме за крайно нелепо и абсурдно, че трябва да внасяме повече пари за финансиране на разходите по обслужване на дълга по заем, от който все още не сме получили средствата, които ни принадлежат", добави той.

Унгария и Полша са единствените две страни от ЕС, които все още не са получили средствата по Плана за възстановяване, които ЕК блокира заради обвиненията, че националистическите правителства в двете страни нарушават на демокрацията и върховенството на закона, отбелязва Ройтерс.

Унгарският премиер подчерта, че няма почти никакъв шанс страните от ЕС да одобрят финансовите планове и това би довело до началото на "дълга борба" по приемането им.

Вчера лидерите на страните от Европейския съюз обявиха, че ще работят за гарантирането на дългосрочната сигурност на Украйна.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев