АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ХЮМАН РАЙТС УОЧ": УКРАЙНА ДА СПРЕ ДА ИЗПОЛЗВА ЗАБРАНЕНИ ПРОТИВОПЕХОТНИ МИНИ СРЕЩУ РУСКИТЕ ВОЙСКИ

"Хюман райтс уоч": Украйна да спре да използва забранени противопехотни мини срещу руските войски
30.06.2023 / 12:25

Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch) откри нови доказателства за безразборното използване на забранени противопехотни мини от украинските сили срещу руски войски.

"Хюман райтс уоч" призова правителството на Украйна да изпълни ангажимента, поет по-рано този месец, а именно:

- да не използва такива оръжия;

- да разследва предполагаемата им употреба;

- да потърси отговорност от виновните.

"Обещанието на украинското правителство да разследва очевидното използване на забранени противопехотни мини от армията му е важно признание за задължението му да защитава цивилните", заяви Стив Гус, оръжеен директор на "Хюман райтс уоч".

"Хюман райтс уоч"е споделила констатациите си с украинските власти в писмо от месец май, на което обаче не получила отговор.

През 2005 г. Украйна ратифицира международен договор от 1997 г., забраняващ подобни мини и задължаващ унищожаването на запасите от оръжия.

Противопехотните мини се детонират от присъствието, близостта или контакта на човек и могат да убиват и осакатяват дълго време след края на конфликта в Украйна, се посочва в доклада.

Новият доклад е продължение на доклад от януари, че украински войници са изстреляли ракети, които са разпръснали хиляди мини PMF-1 в райони в и около източния град Изиум между април и септември 2022 г..

В последния доклад се посочва, че новите доказателства за използването на противопехотни мини от украинските сили идват от снимки, публикувани в интернет от лице, работещо в Източна Украйна. Според снимковия материал са използвани части от бойни глави на 220 мм ракети Ураган.

Всяка от тези ракети изстрелва безразборно 312 противопехотни мини PFM-1S.

Източници: reuters.com, news.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев