АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ВЕТОТО НА РАДЕВ, СЛЕДСТВИЕТО СЕ ВРЪЩА В ПРОКУРАТУРАТА

НСС
30.06.2023 / 12:17

Парламентът подкрепи президентското вето и Законът за съдебната власт, с който депутатите бяха гласували отделянето на следствието от прокуратурата, се връща за ново разглеждане.

В хода на дебатите от ПП-ДБ заявиха, че ще подкрепят ветото на президента.

Надежда Йорданова коментира, че оспорените изменения са били приети при един недобър законодателен процес. Тя предложи да има комплексен дебат и той да бъде след промени в Конституцията:

"Защото въпросът за следствието, неговото място на управление е и Конституционен въпрос", посочи тя.

От ГЕРБ също заявиха, че парламентът е прибързал с промяна на функциите на разследващите органи. Бранимир Балачев коментира, че те трябва да се прецизират в една спокойна обстановка, като следствието трябва да бъде единно и равноотдалечено от полицията и прокуратурата.

"Нека да използваме връщането на този законопроект действително да проведем един много широк, много сериозен дебат".

От "Възраждане" заявиха, че ветото има политически мотиви. Петър Петров:

"Винаги сме гласували "за" този законопроект, който е внесен от нас. Не така стои въпросът с другите парламентарни групи, които менят подкрепата си за този законопроект, включително и БСП, според политическата конюнктура и разпределението на мандатите".

Тошко Йорданов от ИТН коментира:

"Това с отделянето на следствието с прокуратурата е наистина, защото беше страх от Иван Гешев на ГЕРБ. В момента, в който Гешев не е главен прокурор, това не е необходимо и те трябва по някакъв начин да дундуркат коалиционния си партньор от ПП-ДБ".

Намеси се и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни, защо БСП подкрепи промените на първо четене, а на второ - не:

"Помните ли я тази сцена, на мен ми е абсолютно deja vu. Аз говорех тук по време на второто четене. Тук беше Радо Чолаков, а тук Петър Петров на колене, долу, клечеше. ГЕРБ диктуваха на Петър Петров какви поправки да внесе Ad hoc в зала".

"Защото тези, които говорят за обществен дебат в 49-тото НС, не са внесли нито един законопроект за съдебна реформа, а сляпо гласуваха законопроектите, внесени от служебното правителство".

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев