АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ": СПРЕТЕ ДА СЕ ОПИТВАТЕ ДА ВКАРАТЕ ЕВРОТО КАТО ПАРАЛЕЛНА ВАЛУТА

Деян Николов
29.06.2023 / 14:27

„Спрете да се правите, че има консенсус в българското общество и влизането в еврозоната е цел за България. Спрете да се опитвате да вкарате еврото като паралелна разплащателна валута“, призоваха от "Възраждане".

"Една седмица - толкова ни дели от пълното унищожаване на демокрацията в България", заяви депутатът Деян Николов в декларация от името на ПГ на „Възраждане“ от трибуната на Народното събрание (НС). Демокрацията са 604 хиляди българи, които пряко изразиха волята си, следвайки закона и реда в страната, и пожелаха да се проведе референдум за запазването на българския лев поне до 2043 г., посочи той. Демокрацията е волята на един народ, добави още народният представител от "Възраждане".

"Една седмица – след точно толкова изтича срокът по закон, в който ние всички в тази зала сме длъжни да приемем решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев", отбеляза Николов, който е и част от Инициативния комитет за събиране на подписи за допитването.

Той посочи, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление НС приема решение за провеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 хиляди българи с избирателни права. "Ние вече имаме протокол от ГРАО, който потвърди над 470 хиляди валидни подписа", отбеляза Николов.

Депутатът от „Възраждане“ отбеляза, че НС приема решение по предложението за референдум в срок до три месеца от внасянето му. Срокът от три месеца за нашето решение изтича на 7 юли, а вчера в правна комисия управляващата коалиция от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха точката за референдума от дневния ред, което е жалко, коментира той. „Жалко е да не зачитате волята на 600 хиляди българи, защото виждате политическа заплаха във „Възраждане“. Жалко е да ви е страх да излезете и да защитавате позицията си за влизане на България в еврозоната на референдум. Жалко е да се молите под масата на европейски лидери да ви пуснат в еврозоната. Жалко е да си мислите, че вашето мнение е по-важно от мнението на цял един народ, жалко е и да си мислите, че посланикът е по-страшен от народа ви“, коментира Деян Николов.

„Спрете да се правите, че има консенсус в българското общество и влизането в еврозоната е цел за България. Спрете да се опитвате да вкарате еврото като паралелна разплащателна валута“, призова той. Николов отбеляза, че преди 20 години против „едностранната евроизация“ твърдо се е изправил „гуруто на днешната градска десница – самият Иван Костов“ и цитира негови статии от 2002 г. и 2009 г.

От тази трибуна ви призовавам не просто да излезем с решение за провеждане на референдума в най-кратък срок, но и отправям открито предизвикателство за публичен дебат на експертно ниво, каза още Деян Николов. „Съберете си най-изявените експерти по темата и аз с удоволствие ще ги унищожа“, посочи той, като уточни, че думата „унищожа“ се използва в преносен смисъл – похват, който, по думите му, удобно е бил забравен или игнориран в последните няколко дни „от някои български журналисти, от демократичната т.нар. интелигенция, Министерския съвет, че дори и прокуратурата“.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев